Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Cykla Sångenrundan i Dala-Floda

Ta en tur längs Sångenrundan och njut av den spännande naturen kring Dala-Floda. Här väntar blandad miljö och varierad cykling för den som är sugen att ge sig ut på äventyr. Att leden nu finns tillgänglig för cykelsugna är resultatet av stora ideella krafter och ett stort engagemang från lokala eldsjälar. 

Projektet ”Vägar till framtiden” har under flera år drivits av Dala-Floda intresseförening med syftet att rusta upp leder i och kring Dala-Floda, som just Sångenrundan och Flottningsmuseet. Man har även arbetat med att ställa iordning Flottningsmuseet vid Kyrkälvbron samt bygga en pumptrack vid ishockeyplanen.

En av dem som lagt ner stor kraft, möda och hjärta i projektet är Jens Sarlin, som varit arbetsledare för allt som rört Sångenrundan.

”Att leden och de övriga delarna i Vägar till framtiden äntligen har blivit något fysiskt och inte bara planer i pappersform är väldigt skönt, det har varit en lång väg hit. Jag engagerade mig för att jag vill att vi ska ha fin cykling här i bygden, men även för att skapa möjlighet för fler att komma ut och cykla”, säger Jens.

För det har varit en lång process. Först skulle markägaravtal säkras och därefter var det dags att måla och skylta ledsträckningen. Det krävs också ett löpande underhåll, med bland annat röjning, men ju fler som cyklar desto bättre hålls leden öppen. Och många verkar redan ha hittat hit.

 ”Vi märker redan att det är fler som stannar till och cyklar både på leden och i pumptracken, det lockar familjer. Dala-Floda lockar många forspaddlare och idag tar allt fler även med sig cykeln. Över lag märkes det att det är fler som cyklar när man är ute i skogen, det blir fler möten med andra cyklister. Men det är absolut ingen trängsel.”

Stora och Lilla Sångenrundan

Sångenrundan, eller Sångenleden som den ibland också kallas, finns i två varianter: Lilla Sångenrundan på 23 km och Stora Sångenrundan på 32 km. Båda startar centralt vid Ica, där det även sitter informationstavlor med karta över leden.

”Leden börjar med en uppvärmning på vägarna ut ur Dala-Floda för att sen vika av in i skogen vid byn Mossel. Därefter blir det svag stigning i några kilometer med ett något brantare parti i Trolldalen innan det börjar luta utför längs en härlig, men bitvis teknisk stig. Upp till sjön Sången är det blandad cykling på stig och mindre grusväg. Väljer man den långa rundan får man möjlighet att cykla på tallåsarna vid sjöns norra del, vilket är en fantastisk upplevelse. På väg tillbaka från Sången är det blandad stigkörning på breda och tidvis smala stigar i vacker natur längs Sångån och fäbodleden mellan Sandvischa och Mossel”, berättar Jens.

Även om han uppskattar och har sin speciella relation till alla delar av Sångenrundan, lyfter Jens ändå en sträcka som sin egen favorit.

”Delen av leden som går längs Sångån är härlig och varierad. Den får man uppleva även om man väljer den kortare varianten på 23 km.”

Jens Sarlin har ansvarat för arbetet med Sångenrundan.

Om Vägar till framtiden

Projektet ”Vägar till framtiden” drivs av Dala-Floda Intresseförening. Syftet har varit att rusta upp vandringsleder och göra dem tillgängliga för cykling samt bygga en pumptrack. De har fått medel för att rusta upp Flottningsleden, Sångenrundan, Flottningsmuseet samt att bygga Pumptracken. Alla som varit involverade i projektet har ställt upp ideellt och lagt många timmar på arbetet.

Vi på Leksands Sparbank har varit med och finansierat Vägar till framtiden. Via våra insatser för bygden har Dala-Floda intresseförening beviljats 85 000 kronor till projektet.

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.