Hoppa till textinnehållet

Coronaviruset - råd till dig som bankkund, privatperson och företagare

Coronaviruset förändrar hela tiden läget – hur vi reser, arbetar och rör på oss och påverkar både börsen såväl som ekonomin för privatpersoner och företagare.

 

För att hjälpa till har vi samlat information och praktiska råd här nedan om alltifrån hur du lättast utför bankärenden till vad som gäller kring försäkringar och hur du bästa kan stötta lokala näringar. Vi kommer att fylla på med fler tips allt eftersom.

Privat - ekonomi, försäkringar och bedrägerier i samband med covid-19

Privatekonomi i coronatider

Är du orolig över privatekonomin just nu? Hör av dig till oss så snart som möjligt, säger Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank. Till exempel kan vi ofta ordna med en amorteringsfri period på lån för att minska den ekonomiska belastningen.

 

Ring oss på 0247-886 00 eller skicka ett meddelande i Internetbanken. Ju tidigare du kontaktar oss desto större möjligheter har vi att hjälpa dig. Välkommen att höra av dig!

Björn Rinstad Vd Leksands Sparbank

utför du bankärenden

 • Som kund är du alltid välkommen att kontakta oss. Just nu rekommenderar vi dig att göra dina ärenden via appen, internetbanken eller per telefon: 0247 - 886 00.
 • Våra kontor håller öppet som vanligt, med full service. Men stanna hemma om du är sjuk så att vi skyddar de mest utsatta. 
 • Om du har en närstående i riskgrupp som behöver hjälp med att utföra bankärenden utan att besöka oss - ring oss så hjälper vi till att hitta bästa möjliga lösning.
Personal i kassan på Leksands Sparbank

Försäkringar och corona

Har du en resa inbokad eller undrar du hur det fungerar med sjukförsäkringen och coronaviruset? Här har vi samlat information om våra olika försäkringar och vad som gäller just nu (2020-03-16). 

Young people saying goodbye at train station

skyddar du dig mot bedrägerier

Just nu passar många tyvärr på att försöka luras. Lämna aldrig ut koder eller inloggningsuppgifter till någon annan och logga aldrig in på Mobilt BankID om någon kontaktar dig och försöker få dig att göra det, oavsett hur trevliga de är och oavsett vilket ärende de säger att det gäller. Inte ens till någon du tror är din vän eller om de pratar om coronaviruset. Och, det här är viktigt: vi på banken ber dig aldrig att lämna ut sådana uppgifter. 

Linda Toivio, säkerhetsansvarig på Leksands Sparbank

Aktier & fonder: tips från experterna

Följ experternas syn på marknaden och hur du bör tänka kring dina aktier, fonder och övrigt sparande just nu.

Björn Tilander sparaspecialist Leksands Sparbank

Försiktighetsåtgärder våra kontor

 • Hjälp anhöriga i riskgrupper att sköta sina bankärenden. Är man över 70 år eller i annan riskgrupp ska man inte besöka kontoren fysiskt. Ring oss på 0247 886 00 så hjälper vi till med en lösning.
 • Stanna hemma om du har minsta tecken på förkylning eller sjukdom - ring oss på 0247 886 00.
 • Håll avstånd till varandra, minst en meter
 • Planera din ekonomi för så få fysiska besök som möjligt

Läs mer om hur vi tillsammans kan minska risken för smittspridning och skydda de i riskgrupp.

Loui bakom plastskiva i kassan i Leksand

Företag - tips och råd under coronavirusets påverkan

Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef

Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef startades för att hjälpa bygdens företagare i coronakrisen. Den öppnade fredagen 27 mars, elva dagar efter att det första statliga stödpaketet presenterades. Från 1 juni övergår den lokala företagsakuten i den nationella företagsakuten dit företagare i bygden kan höra av sig för oberoende rådgivning. Företagsakuten Leksand-Rättvik-Gagnef startades på initiativ av Företagarna och Leksands Sparbank i samarbete med kommunerna Leksand, Rättvik och Gagnef.

Företagsakuten Leksand Rättvik och Gagnef Sakarias Winberg Björn Rinstad, Leksands Sparbank och Lars Liljegren

Företagande i coronatider

Coronavirusets spridning har gjort det kämpigt för många verksamheter just nu. Här samlar vi tips, råd och kontaktvägar för dig som driver företag. 

Male hands working with drawings in carpenter's workshop - small business

Tips till företagare

Företagsmarknadschef Pär Knis på Leksands Sparbank delar med sig av sina bästa råd till lokala företagare nu under coronakrisen. 

 

Bland annat tipsar han: 

- Hör av dig till oss på banken för att berätta hur situationen påverkar ditt företag. Vi kan diskutera olika möjligheter och lösningar. 

Pär Knis, företagsmarknadschef på Leksands Sparbank

Stötta våra lokala företag

I tider av oro och försiktighetsåtgärder kring begränsandet av coronaspridningen är det många lokala företagare som förlorar intäkter och drabbas hårt. Stötta dem gärna!

 

I ett inlägg på vår Facebooksida hittar du tips på lokala företagare i Siljansbygden, som på olika sätt anpassar sina verksamheter just nu. Det kan vara alltifrån erbjudanden om hemkörning av mat och varor till utökade öppettider för riskgrupper.

Eva-Lotts kök food truck i Rättvik

Nu kan du ansöka om lån med statlig garanti

Våra företagskunder kan nu ansöka om ett likviditetslån med statlig lånegaranti. Välkommen med din ansökan.

Beräkningsverktyg

Hur påverkar regeringens åtgärder korttidsarbete, uppskjuten moms och lägre sjuklönekostnad till ditt företag? Använd vårt räkneverktyg för att se hur kostnaderna i ditt företag påverkas.

Senaste nytt om myndigheternas stöd till företagare - verksamt.se

Tips! På www.verksamt.se finns samlad information om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktiga för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset och covid-19. 
 

Bland annat hittar du bra information om:
 

 • Skatter och avgifter
 • Arbetsbrist och uppsägning
 • Finansiering och lån
 • Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher
 • Nya regler vid sjukdom
 • Nya regler för restaurang, caféer och barer
 • Kultur och idrott
 • Export och import
 • Regionalt och kommunalt stöd
 • Samt övrig information från myndigheter till företagare