Det är frågor som leksandsförfattaren David Renklint kommer att hjälpa oss att få svaret på torsdagen den 26 mars på Leksands Sparbank i Leksand. Boksläppet öppnar klockan 16, föreläsningen startar kl 17 och håller på i ca 30 minuter och sedan är David kvar för fortsatt mingel, boksignering och bokförsäljning till 18. 

David säger själv att han är lyckligt lottad som alltid tyckt om att läsa och skriva.

- Första dagen på sommarlovet tog jag cykeln till biblioteket och fyllde ryggsäcken med skräckböcker, berättar David.

- Jag har haft turen att älska berättelser och jag ser det inte alls som en uppoffring att läsa en bok. Folk har alltid sagt till mig ”åhh, vad duktig du är som läser så mycket”. Men för mig är en berättelse i form av en bok samma njutning som att titta på en film eller spela ett storydrivet tv-spel. Men när jag spelar tv-spel eller kollar på film är det ingen som tycker att jag är lika duktig, skrattar David.

David har tidigare jobbat som svensklärare och skrivit böcker på fritiden, men när han fick kontrakt med stora förlaget Wahlströms för nya boken Blixtbarn bestämde han sig för att satsa fullt ut på författarskapet. 

- Jag har tidigare gett ut två böcker på mindre förlag, men nu känns det som det är på riktigt. Jag ska ge skrivandet det fokus det förtjänar, annars kommer jag nog att sitta där och ångra mig att jag inte tog chansen. Nu är jag i ett skede i livet då jag kan göra det.

Vilken typ av bok är Blixtbarn?

- Blixtbarn är för den som tycker om spännande äventyr, fantasy och världsbygge – det är en annan värld, berättar David.

Är boken skriven för någon speciell ålder eller målgrupp?

- Den är i första hand skriven för barn 9 till 12 år - bokslukarna. Men jag är själv 35 och jag läser också 9 till 12-böcker. Det finns en del vuxna som tänker att barn- eller ungdomsböcker bara är för unga, men jag tycker man ska vara lite försiktig med åldrarna som står på böckerna. Det är till exempel många vuxna som gillar Harry Potter, och första boken där är ju faktiskt en 9 till 12-bok.

David har alltid gillat att läsa och ser det som en lyx och något viktigt som vi vuxna har ett ansvar för att lära våra barn.

Förutom att det kan var ett bra nöje, varför tycker du det är så viktigt att vi ska lära oss att tycka om att läsa böcker?

- Att läsa en bok är det enklaste och billigaste sättet att resa i tid och rum och förstå andra perspektiv. Det finns till exempel väldigt få sätt för mig att veta hur det är att växa upp i apartheidregimen, men det finns böcker skrivna om människor som har gjort det. Då gestaltas det för mig, om det är en bra skriven bok så kan jag i viss mån uppleva det. Det är också därifrån du får magpirret i ett äventyr eller att det blir läskigt i en skräckbok, det är skyddat men du får ändå känslan av att vara där, berättar David.

Varmt välkommen att träffa och lyssna mer på David den 26 mars på Leksands Sparbank i Leksand.