Förra sommaren började Tomi Paananen och några kompisar i Mockfjärd att spela mycket discgolf men de tröttnade snabbt på att åka till närmsta discgolfbana som fanns i Falun. De letade en plats i Mockfjärd, kontaktade markägare och anlitade en rutinerad banbyggare för att designa en bana i Mockfjärd.

- Med så fin natur som vi har med skog, åkrar och raviner här i Mockfjärd borde vi kunna bygga en riktig bra bana tänkte vi. Vi tog hjälp av ett proffs för att designa banan och han bekräftade snabbt att vi hade väldigt bra förutsättningar, berättar projektledare Tomi Paananen.

- Tack vare mycket ideellt arbete och ekonomiskt stöd från bland andra Spegeldammsfonden och Leksands Sparbank blir det här en riktigt bra bana. Nu fortsätter vi med att bygga bänkar, bord och grillplatser vid parkeringen och längs banan, berättar Tomi.

Lek och spel för alla

Det är föreningen Suomi Fritids nybildade discgolfsektion som står bakom satsningen. Föreningens aktiviteter ska vara gratis för barn och kosta så lite som möjligt för ungdomar och vuxna.

- I vår förening ska det inte hänga på ekonomi om man kan vara med på aktiviteter eller inte. Det ska också vara kravlöst, man är med när det passar och kan man inte vara med alla gånger så är man alltid välkommen ändå.

- Det här är en jättebra aktivitet som passar alla. På invigningsdagen provade allt från barnfamiljer till pensionärer på att spela. Det var flera som köpte discar och löste medlemskap också, berättar Tomi.

Hoppas på fler banor i närområdet

Tomi hoppas att fler får upp ögonen för discgolf och att fler banor kommer till i närområdet.

- Jag hoppas att fler eldsjälar ser att det är möjligt att bygga bra banor, vi har fått ett fantastiskt stöd från människor som hjälpt till att jobba och ekonomiskt stöd från bland annat sparbanken i Leksand. Kanske kan vi få åka till Leksand och Rättvik och spela snart också, önskar Tomi.

Gratis att spela - frivilligt att stötta

Banan kommer inte att bli en betalbana men man har möjlighet att stötta banan genom att lösa medlemskap som kostar 100 kronor per år och person. För att bli medlem swishar ni till 1231705144 och skriver er adress i meddelandefältet så skickas medlemskortet hem till er.

Leksands Sparbank har inga aktieägare, vinsten återinvesteras istället i bygden. Läs om fler insatser för bygden här.