Via projektet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden” kan föreningar ansöka om att sätta upp en hjärtstartare på sin hemmaplan – och förhoppningsvis rädda liv. Projektet lanserades av Leksands Sparbank i februari i år, när de nio första hjärtstartarna delades ut.

När vårens ansökningsperiod stängde den 30 april hade hela 54 ansökningar från lika många föreningar i bygden kommit in.

– Vi är fantastiskt glada och inte minst överväldigade över gensvaret. Visst anade vi att det fanns ett intresse där ute och en vilja att kunna hjälpa till när det krisar, men det här hade vi aldrig kunnat föreställa oss. Det märks också i ansökningarna att det finns ett stort engagemang bland de som söker och en omtanke om sina medmänniskor. Man vill verkligen kunna göra skillnad när det behövs som mest, säger Jonas Heimer, marknadschef.

Förutom själva hjärtstartaren får beviljade föreningar även en kostnadsfri utbildning i HLR, som ges av Civilförsvarsförbundet. Allt för att så många som möjligt ska ha rätt kunskaper när ett liv står på spel.

– Nästa steg blir att gå igenom alla ansökningar och därefter placera ut de 15 nya hjärtstartarna i bygden. Vi siktar på att vara i mål under juni månad, så att hjärtstartarna finns på plats inför sommarsäsongen, säger Jonas Heimer.

Ansökningsperioden för hösten 2023 är öppen redan nu och sista datum för ansökan är 30 oktober.

Vi hjärtsäkrar Siljansbygden

Föreningar och organisationer i sparbankens närområde kan ansöka om en hjärtstartare via projektet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden”. Föreningar som tilldelas hjärtstartare får också en kostnadsfri HLR-utbildning för max 20 personer. Utbildningen ges av Civilförsvarsförbundet.

Hösten 2023 är ansökan öppen 1 maj – 30 oktober.

Mer information och ansökan (länk): Vi hjärtsäkrar Siljansbygden