Det är en speciell stämning inne i lokalen med ledslingor i taket, lysande tangentbord och stolar som ser ut att vara hämtade från en rallybil. Wow! 

Rifat Seferovic, som är ansvarig för fritidsgården, ser fram emot att få hit fler ungdomar som annars skulle ha suttit hemma och spelat dataspel.

– Här kan de som gillar att spela vara med i ett sammanhang. Att inte fastna hemma, det är mycket bättre att komma hit och träffa andra och träna upp sina sociala färdigheter. Det öppnar många fler möjligheter jämfört med att sitta hemma, säger Rifat.

En resa utan dess like

Under invigningstalen berättade Dennis Sjörs, som är ordförande för den nystartade föreningen IGC Insjöns Gaming Club, om tankarna när idén till en e-sportarena kom upp.

– Att stå här och se vilket intresse det väcker är för mig helt otroligt. Jag jobbade på ungdomsgården när den här idén föddes. Och det har varit en resa utan dess like. Vi hade skyhöga tankar, och en del realistiska. En av tankarna var att vi ska ha en förening som finns vid sidan av e-sportarenan.

Nu har Dennis tillsammans med Lars Axelsson, Johannes Landin, Rasmus Westlund och Linnea Larsson precis startat föreningen IGC Insjöns Gaming Club och utformat föreningens mål.

– Vi vill bryta det ensamma hemmasittandet. Sen vill vi vara ett bollplank till föräldrar som vill förstå vad deras barn håller på med. I framtiden vill vi också skapa ett e-sportlag och vara med och tävla, berättade Dennis.

Under sitt tal hyllade Dennis också projektledaren Mats Johansson för att aldrig blunda för nya idéer. 

Mats ser framförallt att det här är bra för de äldre ungdomarna.

– Nu tror jag de äldre kan vara kvar här på fritidsgården lite längre, säger Mats.

Fysisk träning krävs för att orka

Han öppnar också upp frågan om stillasittande och motion.

– Man måste ta det här med moderation, man kan inte bara spela dataspel. I systemet som finns i datorerna kan vi sätta en gräns för hur mycket var och en får spela, berättar Mats.
Inom e-sportvärlden finns också en stark trend av att träna fysiskt för att orka behålla koncentrationen.

- E-sport handlar jättemycket om att behålla fokus. Om du tappar fokus en tiondels sekund är du körd. De bästa tränar jättemycket konditions- och styrketräning för att klara av att behålla koncentrationen, berättar Dennis.

Fritidsgården Jippo är öppen måndagar, onsdagar och lördagar från 14.30 till 21.45, på lördagar lite längre. De kommer till en början att ha e-sportarenan öppen på lördagarna. Föreningen som står för mycket av kunskapen kommer då att vara med och utbilda både ungdomar och de som jobbar på Jippo. Första lördagen som e-sportarenan håller öppet är lördagen 1 februari.

En insats för bygden

Projektet har genomförts av Leksands kommun och Leksands Sparbank har stöttat det med 369 231 kronor.

Det här är ett av flera projekt som varje år kan genomföras genom att Leksands Sparbanks vinst återinvesteras i bygden.