Just nu jobbar fäbodlaget vid Granbergs fäbod med att renovera Kronstugan på Granberget inför sommaren.

- Vi vill att fler människor ska hitta hit och uppleva den fantastiska miljö vi har här, berättar Johan Ahlbom som är en av de drivande i projektet.

Kronstugan vid Granbergs fäbod på Granberget byggdes på 1930-talet som skogsarbetarbostad, under senare år har stugan använts av fäbodlaget som samlingsplats och gäststuga, men det har till och från även varit öppen för vandrare och skidåkare. När fäbodlaget övertog stugan 2015 var underhållsbehovet i stugan påtagligt och nu renoveras stugan för att den ska kunna användas av fäbodlaget och att öppnas upp för turism och friluftsliv både sommar och vinter.

Alldeles intill stugan går vandringslederna Siljansleden och Romboleden och på vintrarna är stugan tillgänglig för skidåkare på Granbergets skidspår som går bara ett par hundra meter från stugan.

- Förutom vandrare och skidåkare märker vi att fler och fler hittar hit på mountainbike, springande eller med häst, berättar Eva Dahlberg som är ordförande i fäbodlaget.

Målet är att renoveringen ska vara klar till Granbergsdagen lördagen 22 juli. Då ska stugan vara bokningsbar och även öppen för spontanbesök när den inte är bokad. Fäbodlaget sörjer för att ved och gasol för matlagning och värme finns tillgängligt. Övernattning kostar 100 kronor per person och natt och det betalas via Swish. Kronstugan kommer precis som tidigare även att fungera som samlingsplats och gäststuga för fäbodlaget.

Leksands Sparbank stöttar renoveringen av Kronstugan med 50 000 kronor.

- Fäboden ligger nära Leksand och här finns fantastiska friluftsmöjligheter, vi vill att fler ska få tillgång till det och vi tror på ökad turism. Det här är en av många insatser som vi gör för bygden istället för att dela ut pengar till aktieägare, säger Bo Liljegren, VD på Leksands Sparbank.

Om Granbergs fäbod och Kronstugan

  • Kronstugan byggdes 1933 som skogsarbetarbostad.
  • Den legendariske Granbergs-Johan bodde i stugan ända fram till 1970-talet.
  • 2015 skänkte Svenska kyrkan stugan till Granbergs fäbodlag.
  • 2015 gjordes en yttre renovering av stugan.
  • 2017 renoveras stugan invändigt.
  • Övernattning kostar 100 kronor per person och natt. Ved och gasol ingår. Betalning via Swish.

Evenemang på Granbergs fäbod

Enkelt midsommarfirande på Granbergs fäbod lördagen 8 juli 2017, klockan 14.
Öppen fäbod lördagen 22 juli, 2017, klockan 14.

Hitta till Granbergs fäbod

Du tar dig enklast till Granbergs fäbod genom att parkera på toppen av Granberget vid skidanläggningen och promenera 10-15 minuter till fäboden, stigen är skyltad. Det finns även bilväg direkt till fäboden från väg Järnavägen/väg 570, men den har bom som normalt är låst.

Bokning

Kronstugan är låst, men bokning och tillträde till Kronstugan kan fås direkt via stugfogde Jörgen Ericson 070-586 28 37 eller Johan Ahlbom 070-255 08 60.

Mer information

Granbergets skidbacke och skidspår
Vandringsleder i Leksand
Mountainbiketips på Granberget
Fler insatser för bygden av Leksands Sparbank