Programmet riktar sig till unga kommuninvånare som bor eller verkar i Leksand och Rättvik. Åldersspannet som gäller är 18 till 30 år och man ska vara intresserad av ledarskap. 

– Man behöver absolut inte vara ledare idag för att delta, men vi vill gärna att man är yrkesverksam så att man ändå kan applicera det man lär sig på arbetslivet, säger Margareta Troive-Hallström, ordförande för Leksands Rotaryklubb.

Vad får man lära sig under programmet? 

– Förhoppningsvis får du ökad självkännedom och ett utökat intresse för ledarskap. Men du får också praktisk kunskap om hur du är en god ledare, till exempel hur man kan motivera på rätt sätt och genom att sprida goda värderingar. Och så får man ett utökat nätverk såklart!

Man kommer också att få möta inspirerande ledare?

– Ja, deltagarna kommer att få träffa och prata med goda förebilder från lokalt näringsliv, föreningsliv och offentlig verksamhet.

Kan du avslöja vilka det är?

– Absolut, vi har precis fått klart med alla nu. Det kommer att vara Annette Riesbeck som är före detta kommunalråd i Rättviks kommun, Kristina Hedlund vd på Bra Hus, Björn Rinstad vd Leksands Sparbank, Jonny Gahnshag som är chef för samhällsutvecklingsförvaltningen i Rättvik, Sakarias Winberg, verksamhetsledare på Profilskolan Excel, Thomas Johansson, General Manager Leksands IF samt Landshövding Ylva Thörn, Dalarnas län.

Vad kommer de att berätta?

– Ledarna kommer att prata om sina egna och sina organisationers utvecklingsresor och tillsammans med deltagarna reflektera över ledarskapets betydelse i med- och motgångar. Deltagarna får en inblick i hur olika verksamheter i samhälle och näringsliv bedrivs och får möjlighet att skapa ett eget nätverk av ledare och andra yrkesverksamma.

Varför gör Rotary det här?

– Rotary är ett stort internationellt yrkesnätverk som också arbetar med olika typer av utbildningar och välgörenhet och verkar för att främja fred i världen bland annat. En verksamhetsgren vänder sig specifikt till ungdomar och detta program är en del av det. Ett gott ledarskap är viktigt för att leda utvecklingen i världen framåt och för att skapa trygghet för anställda, avslutar Margareta.

En insats för bygden

Leksands Sparbank är en fristående bank utan ägare vars syfte är att bidra till en hållbar och levande Siljansbygd. Vi har inga aktieägare och därmed heller ingen aktieutdelning, istället stöttar vi lokala utvecklingsprojekt som detta. RYLA-programmet tilldelas 20 000 kronor.