– Vi vill öka attraktionskraften för Leksands Golfklubb. Det här ger bättre träningsmöjligheter för både medlemmar och gäster. Förhoppningsvis lockar det fler ungdomar också, berättar Björn Aspling som är ordförande i klubben.

Ungdomar står i fokus för den nya satsningen.

– Vi är faktiskt fjärde bästa klubben på juniorer i Dalarna, men medlemsåldern är ganska hög och det måste vi ändra på. Det kommer definitivt bli skillnad med en studio, säger Rolf Andersson, som är en av två personer som delar på klubbchefsrollen.

Vad kan man göra i en golfstudio?

– I golfstudion kan man träna golf, spela golf och prova ut utrustning. När man spelar så blir det precis som på riktigt, du ser banan och bollen på skärmen framför dig, berättar Patrik Tegnér som är pro på Leksands golfklubb.

Om man vill spela en runda med några kompisar, hur många kan man vara?

– Fyra åt gången, då spelar man 18 hål på ungefär 3 timmar. Även på träning kan man köra grupper om fyra, det blir så pass stort, berättar Patrik.

Satsningen på golfstudion görs med medel från sponsorer, medlemmar och banklån. Christer Petterson från Metallurg Center i Leksand AB och Leksands Sparbank bidrar med vardera 150 000 kronor.

– När det kom till sin spets och sparbanken, min partner sedan många herrans år, hade ställt upp med pengar så kunde ju inte jag vara sämre! säger Christer.

Christer ser golfklubben som en mötesplats.

– För mig har det varit otroligt bra att ha golfklubben som en mötesplats. Jag kommer från Falun, utan golfen har jag förmodligen haft en umgängeskrets som i princip skulle bestå av banken, revisorn och grannarna på gatan. Det här är fantastiskt positivt för nyinflyttade och för att lära känna människor. Därför kände jag att jag ville ställa upp och vara med och möjliggöra det här. Jag tror det här kommer att aktivera ungdomar och få tidigare golfare att hitta tillbaka, fortsätter Christer.

Dessutom är det en del av bygden och en viktig del i besöksnäringen

– Utöver medlemmarna passerar det 3500 människor igenom här varje år, det betyder inte bara pengar till klubben, det betyder pengar till hela bygden. Även om du inte är golfare, så kommer väldigt många runt om att ha nytta av det här. Vi skapar en attraktivare bygd och vi lockar hit både fler besökare och bofasta. Vi är helt beroende av att hjälpas åt för att utveckla bygden, säger Björn Rinstad, tf vd på Leksands Sparbank.