Livskällan har sedan 2004 anordnat live-musik på boenden för äldre och för personer med funktionsvariationer. Nu vill de ta arrangemangen ett steg längre genom att också bjuda in anhöriga.

– Vi vill göra som en stor födelsedagsfest för alla som bor där, fast på samma dag. Så utöver musiken vill vi bjuda på tårta och dekorera lite festligt. Och så invitera alla anhöriga! Vi kallar det ”Den stora dagen”, berättar Steinar.

Fint initiativ! Ni gör det helt själva och utan kostnad för boendet? 

– Ja, precis. Så förutom musiker är vi också några som följer med för att ställa iordning och hjälpa boenden att sätta sig tillrätta. Vi skulle också vilja se över möjligheten med en trubadur som kan gå runt till de som är sängliggande.

Vilka boenden kommer ”Den stora dagen” att anordnas på? 

– Vi har börjar med 15 fester fördelat på fem boenden i Leksand/Gagnef, fem i Rättvik och fem i Mora med start på Enådal i Rättvik söndag den 13 oktober. Men förhoppningsvis ökar intresset och medlen så att vi kan göra samma sak på ännu fler boenden. Och vi hoppas att det blir stor uppslutning bland anhöriga, avslutar Steinar.

Det hoppas vi också! Leksands Sparbank drivs som en fristående bank utan aktieägare. Istället delar vi ut vinsten till spännande projekt i bygden där Livskällans ”Den stora dagen” är ett av dem. Projektet tilldelas 120 000 kr.

Musikerna som kommer att spela på "Den stora dagen", helt utan arvode, är Vikinglegenden Jens Carlson i Rättvik, Rådånk i Leksand/Gagnef och Kjell Thiger i Mora.

Föreningen Livskällan är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som även driver radioprogrammet Kavalkad, vilket sänds via Radio Siljan varje måndag. 

Leksands Sparbank är stolt sponsor av Livskällan sedan flera år tillbaka.