Vi träffar Niklas på kontoret i Mora där han berättar mer om tjänsten och hur den uppkom. 

– För tre år sedan var jag mellan arbeten. Medan jag letade efter ett nytt jobb startade jag eget för att hjälpa några kunder som jag kände.

Men det egna företaget blev inte särskilt tillfälligt. I början var Niklas konsult och hoppade in som inhyrd ekonomichef men idag har verksamheten utvecklats och arbetar främst med rådgivning inom affärssystem, redovisning och rapportering. 

Hjälper till att digitalisera och automatisera

I grunden är Bissacc en ekonomibyrå, men istället för att fokusera på löpande redovisningsarbete hjälper de kunderna att digitalisera och automatisera arbetet. Mycket handlar också om att hitta lösningar för kunder att presentera data och beslutsunderlag på ett visuellt och lättillgängligt sätt. 

Kan du ge något exempel på hur man automatiserar? 

–  Säg att du har fakturor att betala. Då knappar du in dem endast i ditt affärssystem. Sedan kan du trycka på en knapp så skickas informationen automatiskt till banken. När de är betalda så skickas information tillbaka, elektroniskt. Om du godkänner så bokförs då fakturan som betald. Du slipper knacka in samma information flera gånger i olika system, säger Niklas.

Smidigt. Finns det fler exempel?

– Ja, på samma sätt kan du själv skicka fakturor, eller göra löner. Och det skickas inga papper eller ens pdf:er utan vad som överförs är bara en fil med siffror. Det gör också att det blir säkrare, systemen behöver inte försöka tolka vad som är vad på en pdf. Du kan också se alla transaktioner på bankkontot direkt i affärssystemet så att du slipper logga in i internetbanken alls.

Kan man slippa sina påsar med kvitton också? 

– Det kan man också komma ifrån. Och så blir det säkrare. Säg att du har en extern part som sköter bokföring åt dig, med en sådan här integrering behöver du aldrig släppa in dem i Internetbanken. De gör bara en fil som du kan välja att godkänna. Man ser också tydligt vem som har gjort vad och när.

Enkel och snabb implementering

Niklas berättar också att systemet går snabbt och enkelt att implementera. Dessutom är det prisvärt.

– Är det ett mindre företag, upp till ungefär 50 miljoner i omsättning, så tar det ungefär en halvdag. Detta är ju ett av våra fokusområden så vi hjälper gärna till med det. Efter implementeringen har företagaren mer tid över till andra arbetsuppgifter i företaget.

Är det dyrt? 

– Nej, nuförtiden är det prisvärt även för mindre bolag. Själva tjänsten med digitala filer automatiskt till och från dina bankkonton tillhandahålls av banken och kostar 750 kr per år. Den summan sparar man snabbt in i arbetstid. Just nu fungerar tjänsten med affärssystemet Fortnox och Visma AutoPay. För löner behöver man köpa till en tjänst, men det kostar ungefär lika mycket.

Ni kan också koppla ihop allting med rapporteringssystem? 

– Ja, till exempel med Qlikview eller Oxceed eller liknande. Istället för att titta på bokföring och siffror som nödvändigt ont så får man en visuell presentation som alla i företaget förstår. Och den kan du ta fram dagligen, eller i realtid, för att till exempel snabbt läsa av hur det går mot budget.

En tjänst för både stora och små företag

Niklas trycker på flera fördelar som kommer med digitaliseringen.  

– Förutom det som redan nämnts så upptäcker man lättare om någon del av verksamheten är olönsam. Eller egentligen kan man säga att man får en bättre förståelse för sin verksamhet när man kan följa den i realtid och har korrekta och lättförståeliga underlag för att ta kloka beslut. Och så sparar man massor av tid och med det även pengar.

Vilka typer av kunder har du idag?

– Alla möjliga från små till stora. Men framförallt de med omsättning från 50 miljoner kronor och uppåt, där affärsrådgivning är en viktig del. Vi har många byggentreprenadföretag där projekt- och tidredovisning är särskilt angeläget.

Du är företagskund i Leksands Sparbank, hur kommer det sig? 

– Ni är lätta att diskutera med och finns nära till hands. Leksands Sparbank förstår den bygd vi verkar i och företagsklimatet som råder här. Tittar man bara på handelsindex så har Siljansbygden ganska dålig rating, ungefär i likhet med stillastående orter i glesbygd, men bor och verkar man här så vet man att det inte är så. Den här bygden är otroligt levande och det vet en bank som har sitt huvudkontor här. Det tror jag är speciellt viktigt för små och medelstora företag.

Intresserad av Bissacs tjänster?

Titta in på www.bissacc.se för att läsa mer. För tjänsten som integrerar internetbanken med ditt affärssystem kan du också kontakta en av våra företagsrådgivare på banken som gärna förklarar hur det fungerar. Du når dem enklast genom att ringa vårt kundcenter på telefon 0247-886 00.

Alternativt kan du läsa mer om tjänsten Integration mot programleverantör (ERP) här.