Visste ni att en av de största idrottföreningarna i Leksand är Leksands IF FK? Med över 500 aktiva och 60-talet ledare slår de sin systerklubb Leksands IF med några hundra.

Vi träffade ordförande Mikael Wilén som berättar om föreningen, knattelagen och vad som betyder mest för knattarna.

– Det är mycket fokus på rörelseglädje under träningarna. På att ha kul i de yngre åldrarna. Men även om det mesta är kul så märker vi att det som är allra roligast är att få skjuta i ett riktigt mål.

I dagsläget är det hela 180 knattar som lirar fotboll på Siljansvallen.

– Det är jättehäftigt! Det har dessutom blivit en rätt stor ökning de senaste åren, så vi har behövt utöka våra femmannaburar. Då passade vi på att söka pengar från bygdens bank, fick en summa och kunde köpa nya målburar. 

Leksands Sparbank återinvesterar varje år i olika projekt och ändamål som gynnar bygden, Leksands IF FKs små målburar är en sådan investering och tilldelas 25 000 kronor.

Klubben har hela 101 år på nacken.

– Den yngsta är 5 år och den äldsta 53 – och då är det aktiva medlemmar. Så det är verkligen alla som är med och spelar fotboll. Dessutom har vi närmare 70 ledare involverade i verksamheten.

Mikael beskriver också hur föreningen gjort något av en omstart de senaste två åren. Då kom de i kontakt med Johan Fallby och Aktiv Talangutveckling, ett projekt de har hoppat på och testat under vintern. 

Kuriosa: Leksands IF FK var även med i Leksands Sparbanks satsning med Johan Fallby och hållbar talangutveckling, ett projekt som involverade ett 20-tal föreningar i Siljansbygden med syfte att skapa en sund miljö för barn och ungdomar inom föreningslivet.