Berätta! Vad är ett romansbedrägeri?

- Ofta blir du kontaktad på sociala medier av någon du inte känner. Du får en vänförfrågan som du accepterar och så börjar du prata med personen. Med tiden bygger bedragaren upp en kärleksrelation med dig. Det är en väldigt förstående person som kommer dig nära inpå livet. Detta kan fortgå i över ett år men tillslut börjar de be dig skicka pengar av olika anledningar. Vid det laget tvivlar du dock inte på den här personens äkthet, berättar Linda.

Man har förälskat sig? 

- Ja, precis, som vi alla vet är kärleken ofta blind - och det utnyttjar de här personerna. De vet att människor skulle göra vad som helst för de man älskar eller tycker väldigt mycket om.

Varför ber de om pengar? 

- Ganska vanligt är att bedragaren utger sig för att vara till exempel major eller kapten. När han eller hon sedan ska komma och hälsa på dig så börjar problemen hopa sig. ”Majoren” behöver köpa loss sig från armén, eller ”kaptenen” sitter fast i någon hamn och behöver pengar. En annan vanlig företeelse är att bedragaren säger sig ha blivit fast på flygplatsen när han eller hon ska komma och hälsa på.

Är det en engångsöverföring eller flera? 

- Nästan alltid flera. De pumpar dig på pengar under en längre period. När du har slut på egna pengar lånar du av banken, sedan tar du telefonlån, och när det tar stopp där så lånar du av vänner tills det inte finns något mer. Så det slutar med förstörd ekonomi och ett trasigt hjärta.

Vilka summor talar vi om? 

- Det är tyvärr stora belopp. Ofta rör det sig om ett par hundra tusen kronor och uppåt till hur mycket som helst. Det är därför dessa romansbedrägerier är så förödande. Det rör sig inte om småsummor. Offren blir ofta ruinerade, säger Linda.

Är det något annat som kännetecknar de här bedrägerierna? 

- Ja, när pengaförfrågan kommer så är det ofta till lite udda länder och historierna går inte alltid ihop. ”Kaptenen” kanske sitter fast i en hamn i medelhavet men pengarna ska skickas till USA. Det behöver dock inte alltid vara så. Dessutom är det vanligt att bedragaren varnar dig för banken. De säger ”om banken frågar så uppge inte att pengarna är till mig, säg att det är till någonting annat”.

Vilka är det som drabbas? 

- Det drabbar alla möjliga, både män och kvinnor och i olika åldrar.

Har det drabbat människor här i bygden? 

- Ja, tyvärr. Den här sortens bedrägeri, och även andra typer av bedrägerier, ökar väldigt mycket just nu. Just romansbedrägerier ser vi flera fall per år bara hos oss. Tyvärr är det nog också ett stort mörkertal eftersom de som blir utsatta känner sig lurade och skäms och därför inte vill berätta.

Men det här ska man anmäla? 

- Ja, dels till polisen och dels till sin bank. Vi vill verkligen att man meddelar oss och man ska absolut inte skämmas. Det här är som sagt ganska vanligt och vi har hört liknande historier innan. Vi dömer ingen men däremot kan vi hjälpa till att försöka reda ut det.

Hur skyddar man sig? 

- Framförallt bör du vara skeptisk om du får en vänförfrågan i sociala medier från någon du inte känner. Titta i alla fall på profilen först. En sådan här ”majorsprofil” har ofta väldigt få vänner till exempel. Vilket är en varningssignal. Det är också vanligt att någon till exempel skriver ”Hej, jag tycker du är fin.” Men fråga dig själv varför personen kontaktar dig. Min starkaste rekommendation är att avisa alla sådana vänförfrågningar. Det finns liksom ingen anledning att acceptera dem.

Något annat du vill tillägga? 

- Ja, dessa bedragare är väldigt sofistikerade och duktiga på sitt, de vet precis hur de ska gå tillväga. Romansbedrägerier är väldigt grymt. Det raserar människors liv, deras ekonomi, krossar hjärtan och lämnar dem dessutom med oerhörda skuldkänslor. Det är hemskt, avslutar Linda.

Dela gärna inlägget för att göra fler uppmärksamma på bedrägerierna.