Vi träffar Johan Nordgren, ordförande och medgrundare av den nystartade föreningen Rättviks Kultursällskap som sätter upp Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter på Skålberget utanför Rättvik. 

- Jag och min sambo Alva har jobbat mycket med Astrid Lindgren tidigare, både på Astrid Lindgrens Värld, Lisebergsteatern och på andra scener. Man har lärt känna henne och hennes berättelser ligger oss varmt om hjärtat, berättar Johan.

Johan och Alva jobbar båda som musikalartister och scenkonstnärer och hade en idé om att göra en teateruppsättning i bygden. De började åka runt och leta efter utomhusscener.

- Vi hamnade vid Skålberget och kände "Här ska vi spela Ronja!".

Sagt och gjort, de bildade föreningen Rättviks Kultursällskap med stöd från Rättviks kommun och Leksands Sparbank och sedan byggdes kuliss, kostymer syddes och en ensemble sattes ihop genom audition och så klart mycket mer!

Johan och gänget har arbetat hårt med att få till en känsla hos besökarna att gå in i en sagovärld

- Tanken är att man ska gå in i Mattisskogen och verkligen känna att man är i den miljön innan föreställningen börjar. Vi vill att publiken ska ana rumpnissarna redan vid ankomst!

Johan och hans sambo Alva-Lou Borgvall är relativt nyinflyttade i Rättvik. Tidigare bodde paret i Göteborg men kände att de ville flytta ifrån storstaden. 

- Alva är uppvuxen i Rättvik så det blev rätt naturligt att flytta hit, berättar Johan.

Att bo på en liten ort som musikalartist och scenkonstnär är inget hinder anser Johan.
- Vi åker ju ändå runt i hela Sverige och spelar, så egentligen spelar det inte så stor roll var man bor.

Hur trivs ni här? Har ni kommit in i samhället?
- Vi trivs jättebra, vi håller på att renovera en gammal ödegård så vi har inte riktigt boat in oss ännu. Sen när man kommer till en ny mindre ort, och inte känner någon, då är det rätt tacksamt att engagera sig i föreningslivet och på så sätt få kontakt med nya människor. Eller som i vårt fall, starta en helt ny förening, skrattar Johan.

Leksands Sparbank är med och stöttar Rättviks Kultursällskap och Ronja Rövardotter genom bland annat insatser för bygden. Varje år återinvesterar Leksands Sparbank sin vinst i olika projekt som gynnar bygden och människorna som bor här. Rättviks Kultursällskap och föreställningen Ronja Rövardotter har tilldelats 100 000 kronor.