Föreningarna har under de senaste åren gjort skridskobanor, skidspår och gångbanor mellan båthamnen, Långbryggan och Vikarbyn. Under fina vinterdagar när spår och banor har varit nyprepparerade har det varit tjockt med folk på Siljans is.

- Det är väldigt roligt att så många tycker om det vi har gjort. Fina dagar har det varit tusentals människor på isen. Det har varit som ett lämmeltåg mellan Vikarbyn och Långbryggan. Folk vinkar och ger oss kramar ute på isen, det är en stor drivkraft för oss, säger Niclas Björklund som är projektledare i Aktiva Rättvik.

Ny utrustning köps in

Föreningen har inte haft den utrustning de behöver för att göra banor och spår, istället har man varit tvungna att låna ihop maskiner och utrustning. Nu har föreningen fått 127.500 kronor i stöd från Leksands Sparbank för att köpa in egen utrustning i form av en fyrhjuling med plog och sopmaskin.

- Med stödet från Sparbanken kan vi göra en mer långsiktig satsning på skridskor och skidor på Siljan, berättar Niclas.

Snabbt växande vinterturism

Långfärdsskridskor är en av de prioriterade och snabbast växande områdena för vinterturism i Dalarna.

- Hittills har det varit mest Rättvikare på isarna, men i takt med att vi blir mer professionella så kan vi marknadsföra oss mer. Nu har vi utrustning som vi äger och till vintern kommer dessutom Sjöräddningssällskapet att patrullera Siljan med den nya hydrokoptern. Skridskoåkningen i Rättvik kommer att hålla hög klass och vi ska samarbeta med Visit Dalarna för att berätta om det också, berättar Niclas.

Leksands Sparbank, som storsatsat på Siljan genom stöd till både Sjöräddningen och Aktiva Rättvik, tycker satsningen är bra ur flera perspektiv.

- Att stötta Aktiva Rättvik är mitt i prick med vad vi som Sparbank står för. De skapar en aktivitet som ger många människor en rolig och hälsosam fritidssysselsättning samtidigt som det utvecklar turismnäringen som är så viktig i Siljansbygden, berättar Bo Liljegren, VD på Leksands Sparbank.

Sjöräddningssällskapet patrullerar Siljan

Sjöräddningssällskapet har precis öppnat en permanent räddningsstation vid Siljan och väntar på leverans av sina två nya toppmoderna och fullutrustade räddningsfarkoster - en hydrokopter som kan köras på vatten, snö eller is, och en räddningsbåt.

- Vi räknar med att sjösätta hydrokoptern någon gång i januari. Efter det kommer vi att patrullera Siljan varje helg. Vi börjar dagarna med att kontrollera och eventuellt köra sönder isen på ställen som vi vet är farliga där människor inte ska vara. Sedan har vi beredskap och kan hjälpa till om nån går igenom eller ramlar och slår sig, berättar Gustav Wallheden som är ansvarig för räddningsstationen Siljan/Runn.

Leksands Sparbank stöttar sedan tidigare RS Siljan/Runn med 1.500.000 kronor för inköp av räddningsfarkosterna.