Såhär säger Björn Tilander, sparaspecialist på Leksands Sparbank:

- Till att börja med vill jag säga att man alltid ska ha en buffert utöver det man sparar i aktier och fonder, som man kan ta av om man behöver. Till exempel kan man ha de pengarna på ett vanligt sparkonto. När det kommer till ens placeringar bör man tänka långsiktigt över många år och hålla sig till planen. I orostider ska man absolut inte sluta månadsspara, det är ju då det är läge att köpa lite billigare, säger Björn.

Men när jag ser att värdet på mina aktier och fonder sjunker?

- Det kan vara psykologiskt jobbigt såklart. Men det är bra om du har möjlighet att vänta ut börsens svängningar utan att behöva röra dina innehav när börsen är lågt värderad. Man vill ju sälja när börsen står högt och köpa när den står lågt men många gör precis tvärtom. Bra avkastning får man generellt på lång sikt så då gäller det att ha lite is i magen.

Det här med snabba affärer då?

- Att gå i och ur marknaden i syfte att få högre avkastning bör man låta bli om man inte är väldigt medveten och beredd att ta risken till försämrad långsiktig avkastning. Dels är det väldigt svårt och dels behövs en god portion tur för att lyckas.

Vad tror du om kursutvecklingen framåt?

- Den kommer att bero på hur smittspridningen fortsätter och hur många som hålls hemma från jobbet. Med andra ord är det ingen som kan svara på det. Ytterligare börsnedgång är inte otänkbart. Vi kan dock vara övertygade om att en återhämtning kommer att ske när det kommer tydliga signaler om att smittspridningen är under kontroll och att produktionen i världen rullar på som innan, med ett uppdämt behov att komma ikapp efterfrågan. Kortsiktigt kommer börsen att kunna variera från ena dagen plus till andra dagen minus och det beror till stor del på att de som vill sälja av oro och tro på en fortsatt nedgång ibland trumfas av de som ser köpläge och vill köpa innan det är försent. Följaktligen bör du hålla dig till din långsiktiga originalplan om det går.

Och några allmänna spartips?

- Om du arbetar så försök sätta av minst 10% av din lön i sparande. Spara först till en buffert för oförutsedda händelser som du har på ett vanligt sparkonto eller lågriskkonto. Fokusera sedan på ditt pensionssparande. Spara varje månad, då köper du fonder och aktier både i nedgång och uppgång. Och sprid innehavet globalt, då får du även skydd mot kronfall. Just nu kan det, om du är långsiktig, vara värt att öka ditt månadssparande kommande halvåret i syfte att köpa när det är lite billigare. Börsen kommer förr eller senare att nå ”all time high” igen. Det gör den alltid, det har historien visat oss.

...

Vill du veta mer? 

Om du är orolig, behöver hjälp eller vill komma igång med ditt sparande är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer under spara och placera. Där finns enkla guider, tips och inspiration.

Läs gärna också Björns uppdaterade råd (2020-03-24) här.