– Allt började 2016 då Sabina Holding på Västibyns Tapetseri & Inredning gick runt och frågade kvinnliga företagare i Siljansnäs om de ville göra något för kreativa företagande kvinnor, berättar Linda Axelsson som driver sin firma Fotograf Linda Axelsson.

Initiativet resulterade i en träff på uppåt 40 företagare som sedan mynnade ut i en popupmässa där över 800 besökare kunde se och uppleva företagens produkter och tjänster. Därefter valde över hälften av dessa företag att gå ihop i vad som blev TjugoSomSkapar.

– Idag är vi 24 medlemsföretag där nästan hälften inte kan leva på sina företag. ’Vill man springa fort springer man själv, vill man springa långt gör man det tillsammans’, därför har vi gått ihop för att tillsammans skapa en plattform där företagen får möjlighet att växa, berättar Valbona Shala som driver Siljansnäs Stugby och är vd för FEEN AB.

Satsar på helhetsupplevelse

– Vi vill leva, inte överleva, säger Kirsi Frimanson, som har företaget Sakura Weaving.

Leksands Sparbank stödjer föreningen med 150 000 kr som kommer att gå till affärsutveckling och skapa möjligheter som inte finns idag.

Först ut är ett projekt för att skapa ett koncept att locka turister till Siljansnäs och Leksand genom en kreativ helg, en helhetsupplevelse för kropp och själ.

Helgen 14-16 september arrangerar de sin första Taster Weekend Art&Craft Village by TjugoSomSkapar, en paketresa där man får prova på olika hantverk, mat och avkoppling i Siljansnäs.

– Vi börjar med den här helgen och utvärderar den, därefter lanserar vi stort under våren/sommaren 2019. Det här är något för alla som vill prova på att skapa. Du ges möjlighet att prova på till exempel drejning, meditativ vävning och fotografering i våra ateljéer och studios. En helhetsupplevelse med lokal mat, nära till natur där man får en avkopplande kreativ helg. Och inga förkunskaper krävs, berättar Linda med stor inlevelse.

Inflyttade eldsjälar

Linda, Valbona och Kirsi är alla inflyttade Siljansnäsbor. De kommer från olika bakgrunder och ingen har någon tidigare anknytning till Leksand eller Siljansnäs. Men alla tre hamnade här och alla tre har etablerat sina verksamheter här. Deras engagemang för bygden och samhället går inte att missa.

– Det finns så många stora människor här som öppnar sina hjärtan. Så jag blir kvar här, säger Kirsi och ler stort.

Valbona håller med och sammanfattar det hela:

– Jag visste inte att man kunde bli kär i en plats. Men jag är kär i Siljansnäs, avslutar Valbona.

Vi förstår hennes ord. Siljansnäs och Siljansbygden är fantastisk. Vi kommer att följa TjugoSomSkapars resa med spänning och hoppas att kunna återkomma till dem framöver.

Läs mer om TjugoSomSkapar