I början av 1900-talet kom Ottilia Adelborg till Gagnef för första gången. Hon fastnade för färgerna i bygden, de gråa ladorna och folkets färgrika dräkter. 1907 flyttade hon permanent till Gagnef tillsammans med sina systrar Gertrud Adelborg och Eleonora Amalia Maria Adelborg. 

– Ottilia samlade på allt som hon ansåg tillhöra det gamla Gagnef. Det var dräkter, spetsar, byggnader och andra föremål, allt från före 1909. Idag finns en samling på ungefär 10 000 föremål i stiftelsen Gagnefs minnesstuga och en del av dessa ställs ut här på museet, berättar Lena Nordesjö på Ottila Adelborgsmuseet.

Under sommaren kommer museet uppmärksamma att det var 100 år sedan Sveriges kvinnor fick rösträtt. En självklarhet idag, men en rättighet som tog nästan 40 år att uppnå. Genom utställningen Gertrud och kvinnosaken får vi möta kvinnorna som drev frågan, om förhoppningar och besvikelser.

Leksands Sparbank stöttar Ottilia Adelborgsmuseet och sommarutställningen om systern Gertrud som var en av krafterna inom Fredrika Bremer-förbundet. Utställningen pågår mellan 25 maj-15 september.