Peter Cottino och Anders Anagrius är båda engagerade i föreningen Himlaspelets styrelse. De är två ”utsocknes” som nu är med och bevarar det klassiska bygdespelet. Hur blev det så?

– För oss känns det som att spelet är en av de stora instutionerna i bygden. Himlaspelet är så starkt förknippat med Leksand och har varit det så pass länge, säger Peter, som själv har rötter i Italien, men landat i en av Leksands byar.

Många känner nog till handlingen i det klassiska bygdespelet. I Himlaspelet vandrar bonddrängen Mats Ersson till Herren Gud för att kräva förklaring och rättelse efter att hans trolovade Marit bränts på häxbål. Men inte riktigt lika känt är att spelet skrevs under brinnande krig i Europa. Faktum är att upphovsmakaren Rune Lindström var upprörd över den ondska och brist på värderingar som visade sig runt om i Europa. Något som känns alltför nära inpå idag, med kriget i Ukraina i åtanke. 

Vi befinner oss i Sveasalen i Leksand där scenen precis byggts upp av ideella krafter under ledning av Anders. I dagarna pågår de första repetitionerna med hela ensemblen. Nytt för i år är att huvudrollen som Mats Ersson spelas av Pelle Forsmark. Dan Ekborg tar sig återigen an rollen som Kung Salomo och flera lokala skådespelare, musiker och dansare är som vanligt med i föreställningen.

– Jag tror Olle Lindell som spelar Simon Peter och Kyrkoherden är den som haft sin roll längst. Om man varit med så länge får man respekt på ett annat sätt, skrattar Peter som är ödmjuk inför det faktum att spelet har en lång historia.

Himlaspelet skulle ha firat 80 år 2021, men då ställde pandemirestriktionerna till det och jubileet fick skjutas upp till i år.

– Som vi har förstått det var det mer en folkrörelse förr om åren. Många på orten engagerades i spelet och bygget av scenen och spelplatsen i Gropen. Det var något som berörde alla. Det hade varit jättekul om vi kunde få till det framöver också, säger Anders som själv minns att han såg spelet första gången i 6-7-årsåldern.

Precis som Peter och Anders säger är spelet starkt förknippat med Leksand och att gå på Himlaspelet en gång per sommar är för många en tradition när de besöker Leksand och Siljansbygden.

– Förhoppningsvis kan vi locka några yngre att komma och se spelet för första gången. Och kanske väcker det lite tankar och funderingar på hur vi vill att vår framtid ska vara, siar Peter.

Läs mer om Himlaspelet och hitta aktuell information om föreställningarna (länk)