Att sälja indiska traktorer i Siljansnäs
Vi träffar Magnus Larsson som är ägare av NOLI, Nordisk Lantbruksimport AB i Siljansnäs. För några år sedan köpte Magnus och hans syskon ett företag från Stockholm, som de flyttade med sig hem. Sedan ett par år driver Magnus företaget själv, med hjälp av timanställde Marcus Nilima.
Sälja indiska traktorer i Siljansnäs – är det en bra affärsidé?
- Ja, det undrade faktiskt Håkan (företagsrådgivare) på Leksands Sparbank också först. Han var lite skeptisk i början, med all rätt, men nu tror han på idén och tycker att det är spännande. Så det känns bra, det funkar jättefint – både med traktorerna och med banken.
Vi träffar Magnus Larsson som är ägare av NOLI, Nordisk Lantbruksimport AB i Siljansnäs. För några år sedan köpte Magnus och hans syskon ett företag från Stockholm, som de flyttade med sig hem. Sedan ett par år driver Magnus företaget själv, med hjälp av timanställde Marcus Nilima.
Hur kommer man på att man ska köpa in traktorer från Indien?
- Tidigare sålde vi traktorer från Vitryssland, men de blev svåra att importera och tillslut uppfyllde de inte längre lagkraven när det gäller avgasrening och olika certifieringar. Då började jag söka efter alternativ och så hade jag fått ett mail från det här indiska företaget, Solis / Sonalika Tractors, så jag bokade ett möte med dem på Agritechnica förra året, en stor jordbruksmässa i Hannover. Egentligen skulle jag dit i ett annat ärende men tänkte: Äsch, nog kan jag väl slänga bort en halvtimme på att se vad de har att erbjuda. Och det var ju tur!
Idag är Magnus den första och enda importören av traktorerna i Sverige och har redan, på bara ett år, sålt nästan alla de 20 traktorer som han köpte in.
- Solis traktorer håller väldigt hög kvalitet till ett bra pris – och sånt gillar man ju! Jag var själv väldigt kritisk i början och hade ganska låga förväntningar om jag ska vara ärlig. Men jag har känt och tittat och ställt väldigt höga krav och dessa traktorer är riktigt bra. Solis är också lätta att samarbeta med, är de några problem så fixar de direkt. Och de har 3 års garanti. Dessutom är det inte längre några som helst svårigheter med importen – alla certifieringar finns och Solis traktorer har mycket bättre avgasrening än de vitryska. Vilket känns bra!
Har du varit i Indien än?
- Ja, jag har varit där och besökt fabriken. Mycket snyggare och fräschare än i fabrikerna i Vitryssland. Som en helt annan värld. I Indien var det välordnat, arbetarna var noga med säkerheten, och det var rent och snyggt.
Vilka är de som köper dina traktorer?
- Jag är ju främst importör så jag säljer till återförsäljare som Traktortema.se i Kungsbacka och kompakttraktor.com i Furudal, men jag har även sålt de mindre traktorerna till privatpersoner häromkring. Främst till pensionärer som vill ha dem för snöskottning – eller bara för att leka lite. De små traktorerna riktar sig egentligen mot samma målgrupp som normalt köper fyrhjulingar. Dessa är lite stabilare än en fyrhjuling, och de har frontlastare, hydraulisk lyft bak, man kan montera gräsklippare eller skrapa vägar eller ja, de går att använda till nästan vad som helst.
Hur är det att driva företag i Siljansnäs?
- Nackdelen är ju att det är långt ifrån hamnar, och att det inte är så mycket folk här. Men en stor fördel är låga hyror. I storstan slukas ju väldigt stor del av hyra. Geografiskt är det rätt bra här också, lite mitt i Sverige. Man vill ju inte ha ett lager i ena hörnet av landet.
På plats i Siljansnäs denna vintriga förmiddag finns också Vishal Kumar, en representant från den indiske tillverkaren, Solis. På frågan om vad han tycker om Sverige svarar han spontant: Kallt! Jag har fel typ av skor också, säger han och tittar ned på sina blanka finskor i snön.
Vishal Kumar berättar att Solis är en stor exportör av traktorer, med över 5000 anställda i Indien, och med återförsäljare i alla Europas länder där de totalt sålt över 10 000 traktorer.
- Vi träffar kunderna ofta, hjälper dem på vägen och följer upp allting, och vi har reservdelar i Tyskland så att kunderna ska kunna få den del de behöver inom 24-36 timmar.
- Vi har testat, det funkar kanon! inflikar Magnus.
Vad är det som är så bra med Solis traktorer då?
- Vi skiljer oss från konkurrenterna genom att inte använda den allra mest avancerade tekniken i traktorerna. Dels får det ner priset, men det gör också att du kan serva det mesta själv, och skulle någonting ändå gå sönder är det oftast enkelt att laga. Med det sagt så håller vi såklart också en hög kvalitet, vi har Mitsubishi-motorer i de små traktorerna och italienska Carraro-axlar och transmission i de stora, säger Vishal.
Hur har de indiska traktorerna tagits emot i Sverige?
- Det är ju alltid en del fördomar mot nya märken, och jag trodde att många skulle jämställa indisk produktion med till exempel kinesisk. Men folk accepterar dessa väldigt bra. Solis är också duktiga på att vårda sitt varumärke, de har bra presentationsmaterial och de håller till och med på och bygger en ny hemsida till mig. Och så har jag fått en ny Facebooksida Solis Tractor Sweden också. Där jag ska posta två gånger per vecka har de sagt, berättar Magnus och skrattar. Det är ju viktigt med reklam såklart. Jag är dålig på det där med data och sociala medier men får ta och lära mig nu. Traktorer däremot, det kan jag! avslutar han.