Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss
Samhällsengagemang

Insatser för bygden

Leksands Sparbank är en fristående sparbank. Det betyder att vi inte har några aktieägare som vill ta vår vinst eller kräver utdelning. Vår vinst delas istället ut till bygden. 

Vi ger tillbaka vårt överskott till de människor som lever och verkar i vårt närområde. På så sätt bidrar vi till att pengarna stannar i bygden och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang inom kultur, idrott, samhälle och skola.

Beslut om stöd tas två gånger om året. Sista ansökningsdatum för vårens period är 31 mars och för höstens 30 september.

Aktuella Insatser för bygden

Elever bygger och programmerar ett vindkraftverk med hjälp av LEGO WeDo 2.0.

3D-skrivare gör eleverna redo för framtiden

”Nu kan eleverna skriva ut prototyper, vrida och vända på dem, känna hur saker och ting blir. Helt enkelt få en bättre uppfattning om slutresultatet. Så de nya 3D-skrivarna är verkligen ett stort lyft", säger Glenn Sanddahl, lärare på Leksands Gymnasium, samtidigt som han demonstrerar hur de fyra sprillans nya 3D-skrivarna fungerar.

Elever bygger och programmerar ett vindkraftverk med hjälp av LEGO WeDo 2.0.

Nytt gym stärker både muskler och gemenskap

Ett sprillans nytt gym stärker både muskler och gemenskap på brandstationen i Gagnef. Nu har de 20 deltidsbrandmännen möjlighet att träna under tiden de har jour, vilket är en ny lyx och dessutom något som kan generera ännu bättre möjligheter för stationens framtida tillväxt. 

Elever bygger och programmerar ett vindkraftverk med hjälp av LEGO WeDo 2.0.

Robotprogrammering på skolschemat med Science Dalatour

Med Science Dalatour vill vi stärka digital och teknisk kompetens hos bygdens elever och lärare på låg- och mellanstadiet. Eleverna får lära sig grunderna i programmering med hjälp av ett roligt, utmanande och lärorikt upplägg som leds av pedagoger från 2047 Science Center.

Lasses brygga är invigd och redo

Det var en strålande solig majkväll vid Österdalälvens strand när Sjöräddningssällskapet Siljan-Runn invigde sin nya brygga vid basen i Övermo. Nu är det möjligt att rycka ut ännu snabbare.

Cyklist cyklar i skogen längs Sångenrundan i Dala-Floda.

Ny spårmaskin och ännu bättre skidspår i Boda

Redan nu är det många skidsugna som kommer i jakt på de vackra och lättåkta spåren som utgår från gammelgården i Boda. En ny spårmaskin ger dessutom Boda-Ore SK ännu bättre möjligheter till riktigt bra skidåkning, tillsammans med spårgeneralens ständiga strävan efter perfektion. 

Nya vindskydd ger Rättviks Scoutkår större möjligheter

Nya vindskydd vid scoutkårens kursgård skapar nya möjligheter. I en miljö där fokus ligger på friluftsliv och aktiviteter utan prestation får barn och unga en chans att utveckla både sina färdigheter och sin självkännedom.

Arkiv: Tidigare Insatser för bygden

I arkivet kan du läsa mer om fler av de Insatser för bygden vi har gjort genom åren.