Hoppa till huvudinnehåll

Insatser för bygden

Leksands Sparbank är en fristående sparbank. Det betyder att vi inte har några aktieägare som vill ta vår vinst eller kräver utdelning. Vår vinst delas istället ut till bygden. 

Vi ger tillbaka vårt överskott till de människor som lever och verkar i vårt närområde. På så sätt bidrar vi till att pengarna stannar i bygden och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang inom kultur, idrott, samhälle och skola.

Beslut om stöd tas två gånger om året. Sista ansökningsdatum för vårens period är 31 mars och för höstens 30 september.

Aktuella Insatser för bygden

Elever bygger och programmerar ett vindkraftverk med hjälp av LEGO WeDo 2.0.

Robotprogrammering på skolschemat med Science Dalatour

Med Science Dalatour vill vi stärka digital och teknisk kompetens hos bygdens elever och lärare på låg- och mellanstadiet. Eleverna får lära sig grunderna i programmering med hjälp av ett roligt, utmanande och lärorikt upplägg som leds av pedagoger från 2047 Science Center.

Cyklist cyklar i skogen längs Sångenrundan i Dala-Floda.

Cykla nyrustade Sångenrundan i Dala-Floda

Ta en tur längs Sångeleden och njut av den spännande naturen kring Dala-Floda. Här väntar blandad miljö och varierad cykling för den som är sugen att ge sig ut på äventyr. Att leden nu finns tillgänglig för cykelsugna är resultatet av stora ideella krafter och ett stort engagemang från lokala eldsjälar. 

Lasses brygga är invigd och redo

Det var en strålande solig majkväll vid Österdalälvens strand när Sjöräddningssällskapet Siljan-Runn invigde sin nya brygga vid basen i Övermo. Nu är det möjligt att rycka ut ännu snabbare.

Lek och rörelse vid Svedens hockeyrink

Häng med till Backbyn i Siljansnäs – för där har det hänt grejer! Back Angelica Eriksson och ett gäng drivna föräldrar har blåst nytt liv i Svedens hockeyrink och därmed skapat nya möjligheter till lek och rörelse för byns barn.

Full fart med nytt tidssystem

Det är full fart på Leksands OK:s klubbtävlingar, där ordförane Per Spik nöjt konstaterar att både femåringar och 90-plussare med rullator står på startlinjen. 

Tidigare Insatser för bygden

Här kan du läsa mer om fler av de Insatser för bygden vi har gjort genom åren. Klicka på det år du är intresserad av för att se vilka projekt vi har bidragit till just det året. 

Klicka på länken vid respektive insats för att läsa mer om just den insatsen. Då kommer du till ett reportage eller en film som berättar mer om vad de insatser som gjorts i bygden.