Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

5 konkreta tips – Så klarar du ekonomin i höst

Boräntorna fortsätter stiga, börsen svajar och hushållens ekonomi blir alltmer ansträngd. Det ekonomiska läget är minst sagt osäkert och med förra årets höga elpriser i minnet är många oroliga inför den kommande vintern. Men det går att förbereda sig och ta kontroll över sin ekonomi. Här är fem tips på hur du gör.

Betalar en fika med Swedbank plånbok
Young adults charging an electric car after soccer practice

Det är tuffa tider för Sverige och svenska hushåll. Oron över att klara ekonomin är stor och osäkerheten inför hur läget kommer att utvecklas spär på känslan ytterligare. Men det finns sätt att tackla problemet. Här kommer Pär Knis, kreditchef på Leksands Sparbank, med fem tips på hur du kan spara pengar och klara ekonomin i vinter.

1.    Vart går pengarna?

Ibland känns det som att pengarna försvinner i ett svart hål. Ett första steg i att ta kontroll över sin ekonomi är därför att helt enkelt se över vad du lägger pengarna på. Ta fram dina kontoutdrag för ett par månader tillbaka och gör en sammanställning på hur dina pengar används. Hur mycket går exempelvis till boende, mat, drivmedel, abonnemang, kläder, fritidsaktiviteter.

Sen är det dags att ifrågasätta, för att se om det går att minska och/eller ta bort vissa inköp. Används alla abonnemang för streaming? Går det att planera inköp för att minska dyra småhandlingar, exempelvis genom stor- och veckohandlingar? Är det möjligt att laga mer mat hemma och ta med matlåda istället för lunch på restaurang?

När du nu har översikten och dessutom ifrågasatt kan du börja förändra dina beteenden. Gör en enkel budget på hur du vill fördela dina pengar varje månad och börja lev efter den.

2.    Behövs bilen?

Bilen är en stor utgift i många hushåll. Om du har bil: går det att minska användningen av den? Om det finns möjlighet att åka kollektivt eller samåka istället kan det vara alternativ som sparar pengar. Ett annat kan vara att byta till en billigare bil som har lägre driftskostnader. Om ni dessutom har flera bilar i hushållet, fundera på om det verkligen behövs eller om det räcker med en – eller om ni kanske till och med skulle klara er utan.

3.    Minska boendekostnaderna

Boendet är ytterligare en stor utgiftspost varje månad och det går att kapa kostnader både i det stora och det lilla. Först och främst: Se över alla lån och krediter. Går det att lägga om någonting till ett alternativ med mer fördelaktiga villkor, går det att baka ihop eller ta bort någonting? Se över boendets driftskostnader och fundera på vilka insatser som kan vara fördelaktiga: byta fönster, isolera tak eller byta, uppgradera eller komplettera energikällan.

Minskade kostnader kan också komma av förändrade beteenden. Sänk temperaturen inomhus för att samtidigt sänka värmekostnaderna. Duscha kortare tid och kanske inte lika ofta. Se till att alltid köra fulla maskiner för tvätt och disk. Se över hemmets belysning och byt till energieffektiva LED-lampor. Alla till synes små insatser kan göra desto större skillnad som helhet.

4.    Jämka skatten

Om du vet med dig att du brukar få tillbaka stora belopp i skatteåterbäring kan du ansöka om jämkning hos Skatteverket. Det innebär att arbetsgivaren drar mindre skatt av din lön och du får mer på kontot. Det här kan vara aktuellt om du har bolån med höga räntekostnader för ditt boende.

5.    Förbättra inkomsten

Ett annat sätt att påverka ekonomin är att försöka förbättra och öka sin inkomst. Det kan handla om att gå upp i arbetstid om man jobbar deltid eller ta ett extrajobb. Försök förhandla med din nuvarande arbetsgivare om lön och andra villkor eller sök en ny tjänst som ger dig bättre utgångspunkter. Det kan också vara värt att fundera över att söka en ny tjänst som minskar eller helt tar bort eventuella kostnader för pendling.

Pär Knis, kreditchef på Leksands Sparbank.
Pär Knis, kreditchef på Leksands Sparbank.

Fortfarande skakigt?

På sidan "Osäker omvärld" kan du läsa mer om hur du påverkas av det som händer i världen och du ska tänka kring bolån, räntor och sparande – både som privatperson och företagare.

Fler tips?

Bli ännu bättre förberedd

re sig du har koll på ekonomin eller tycker det är svårt att veta i vilken ände du ska börja är det bästa att agera. Se till att förbereda både dig och din plånbok för tuffa tider.