Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Ryck av plåstret – 5 tips som räddar hösten

Är du redo att ta tag i ditt sparande? Det kanske inte känns som den roligaste eller mest peppiga höstaktiviteten, men så snart du har ryckt av plåstret kommer det kännas bättre. Att ha koll på sina pengar minskar oron och du kan känna dig tryggare i vardagen – och framför allt trygg i vetskapen att du är bättre förberedd för kärvare tider. Vår sparaexpert Björn Tilander bjuder på 5 konkreta tips på hur du gör för att styra upp ditt sparande.

Two people working in front of the computer together

1.    Säkra bufferten

Se till att ha pengar lättillgängligt för oförutsedda utgifter, som ett trasigt kylskåp, oväntat tandläkarbesök eller krångel med bilen. Förutom att du kan känna dig trygg i vetskapen om att det finns pengar att ta av vid kris, gör det också att du inte behöver ta till dyra snabblån om olyckan är framme.

Spara till din buffert på ett vanligt sparkonto eller på en korträntefond. Bufferten bör vara från 20 000 kronor och uppåt, beroende på hur din livssituation ser ut. Familjer i villa, lån och två bilar behöver kanske uppåt 100 000 kronor i buffert, medan singeln i hyreslägenhet kan ha en mindre summa som backup.

2.    Säkra guldkanten

Se till att spara för när du slutar jobba. Det kan vara svårt att motivera sig till något som kanske ligger långt fram, men du kommer tacka dig själv när det väl är dags att gå i pension. För som det ser ut just nu kommer pensionen vi får via vår anställning i normalfallet inte ge oss någon ekonomisk guldkant längre fram i livet. Så se till att säkra din egen frihet som pensionär.

Om du är i 20-årsåldern och kan lägga undan runt 500–1000 kronor i månaden i 40 år kan du skapa bra förutsättningar. Om du idag är runt 40 år och startar krävs större månadsinsats, runt 2000–4000 kronor. Spara i aktiefonder med bred global spridning.

Guldkant kan (och ska) förstås också komma under livets gång. Sätt upp sparmål för det som är viktigt för just dig. Kanske är det ett eget boende, ett fritidshus, en semesterresa, ett fritidsintresse, ett bröllop, 50-årsfesten eller en drömutbildning. Beroende på hur långt fram i tiden ditt mål ligger väljer du sparkonto, aktiefond eller en mix. Även din riskvilja spelar in.

Här kan du få vägledning: Sparkalkylator – räkna på sparande | Månadsspara | Leksands Sparbank

3.    Håll dig till planen

Sätt upp en plan utifrån de olika sparmålen och bestäm dig för hur mycket du ska sätta av varje månad. Sen är det allra viktigaste är att spara regelbundet. På så sätt får du nytta av den så (med rätta) omtalade ränta-på-ränta-effekten.

Håll dig sedan till din plan, i såväl bättre som sämre tider. Framför allt aktiefonder varierar rejält i värde över tid, vilket också är vad som ger dig betalt på sikt. Om du sparar regelbundet köper du alltså aktier och fonder både när det är ”dyrt” och när det är ”billigt”, vilket också ger en bättre riskspridning.

4.    Prioritera

I kärva tider kan det vara svårt att hitta utrymme till sparande – och framför allt till alla tre listade sparmål.

Prioritera sparandet för jobbslut, eftersom det är ränta-på-ränta-effekten som ska göra jobbet åt dig. 

Om du behöver ta från din buffert – se då till att fylla upp den så snabbt som möjligt igen. 

Fördela sedan resten av ditt totala sparutrymme mellan övriga sparmål utifrån utrymmet i just din månadsbudget.

5.    Börja nu!

Vänta inte med att börja spara. Det är aldrig för sent, även om det blir en större utmaning att nå ända fram till dina mål ju längre du väntar. Kom ihåg att det är bättre att komma en bit på väg än ingen väg alls.

Björn Tilander, sparexpert på Leksands Sparbank.

Räkna på det!

Oavsett hur mycket eller lite du har över varje månad är ett litet sparande alltid bättre än inget. Testa vår sparkalkylator, räkna på ditt sparande och se vilken avkastning du kan få.

Fler tips?

Bli ännu bättre förberedd

re sig du har koll på ekonomin eller tycker det är svårt att veta i vilken ände du ska börja är det bästa att agera. Se till att förbereda både dig och din plånbok för tuffa tider.