Våra tjänster

Så maxar du ekonomin som student

Att vara student är inget man blir fet på. Men livet kan vara härligt ändå! Här är ekonomitipsen som gör studentåren skönare.

Friends laughing together at school, holding tablet and books

Det första du behöver göra är att räkna ihop dina inkomster och dina utgifter, säger Julia Hovendahl, Swedbanks ungdomsekonom.

"Räkna ut dina inkomster och sedan dina nödvändiga utgifter - vips har du en budget!"

Hur mycket pengar har du att röra dig med varje månad? Tar du fullt studielån plus bidrag får du 13 156 kronor i månaden (för heltidsstudier 2024). Studenter kan även ansöka om bostadsbidrag och få upp till 1 300 kr i månaden. Kolla med försäkringskassan om du kan få bostadsbidrag. 

Sedan behöver du räkna ut de nödvändiga utgifterna, som till exempel tak över huvudet, mat i magen, kurslitteratur, hemförsäkring och mobiltelefonen. 

Här kan du se exempel på inkomster och de mest nödvändiga utgifterna för en student boende i studentrum

Kan du extrajobba något och få in lite extra den vägen?

Fribeloppet första halvåret 2024 är 110 995 kr. Alltså vad du max får tjäna utan att det påverkar ditt studiemedel.

Eftersom studierna är din huvudsyssla och tar mycket tid så är det inte säkert att du har möjlighet att jobba extra, i alla fall inte så mycket som du kanske vill. Jobbet ska ju helst inte påverka studieresultatet – så det gäller att vara kreativ med utgifterna om du ska få en bra ekonomi.

Nyckelordet är planering

Planera dina matinköp och nyttja extrapriser och erbjudanden. Ta med dig den klassiska matlådan och håll nere på småutgifterna. Det billiga kaffet i kafeterian är fortfarande dyrare än ditt termoskaffe. Alla de där småutgifterna blir i slutänden stora, så se upp för dem, säger Julia Hofvendahl.

Jämför priser och ha koll

Att kolla upp studentrabatter är ett annat bra knep. Scrolla igenom appar och leta bra erbjudande, och glöm inte att jämföra priser.

Måste du ändå köpa något lite dyrare så gäller samma sak, planera och tänk efter före. 

– För dina större inköp är det bra att tänka kostnad per användning. Ett par skor för 300 kronor kanske känns som ett kap, men använder du dem bara ett par gånger blir det en dyr affär. Vi lockas ständigt av konsumtion via sociala medier, försök att se igenom dem och köp bara sådant du verkligen, verkligen behöver.

"Det kommer en tid längre fram när du har landat det där jobbet och får en fin lön, men just nu gäller det att leva billigt"

Vill du få in lite extra cash?

Ska du extrajobba är det smart att söka sig till branscher som har bra tillägg för obekväm arbetstid, som till exempel handelsbranschen. Då kan du få in hyfsat mycket på att jobba några timmar på helgen.

Till sist – var inte rädd för att påminna folk i din omgivning om att du är student.

– Om man har kompisar som jobbar är det lätt att man umgås på ett dyrt sätt. Går på bio, går ut och käkar eller tar en fika. Våga säga att du faktiskt är student och inte har råd att göra vissa saker så brukar de flesta tycka att det är okej att göra lite billigare aktiviteter. Man pratar ju lika bra under en promenad som över en kaffe, avslutar Julia.

Studentekonomi

Tips för en bättre ekonomi under studierna.

Anmäl konto till vårt kontoregister

Många arbetsgivare, myndigheter och kommuner använder Swedbanks utbetalningssystem för att betala ut pengar till dig. Det kan vara till exempel lön, bidrag eller studiemedel från CSN. Se till att anmäla ditt konto så att du får dina utbetalningar.

Så får du pengarna att räcka till mer:

  • Skriv upp allt du köper under en månad och hur mycket det kostar. Ta även med småsaker som tuggummi.
  • Gör en budget. Skriv upp hur mycket du får in, inkomsterna, och jämför med dina tänkta utgifter kommande månad, och räkna ihop summan.
  • Om din budget inte går ihop måste du antingen minska utgifterna eller öka inkomsterna. Kan du skaffa ett extrajobb eller hjälpa till mer hemma, kanske skotta snö/klippa gräsmattan, passa småsyskon eller handla åt mormor? 
  • Är du student; utnyttja de studentrabatter som finns.
    Om du ska extrajobba gör det i en bransch där du får extra ersättning på helger.

Andra läser också