Hoppa till textinnehållet

Spara och placera för framtiden

Family gathering eating dinner on terrace.

Bra att du funderar på ditt sparande. Med ett bra sparande kan du göra roliga saker i vardagen, leva ut dina drömmar och ha det bra senare i livet. Du är också trygg ifall oväntade kostnader skulle dyka upp. 

Tips och råd

Oro på börsen - hur ska man tänka? Sparaspecialist Björn Tilander ger råd.

2019-08-29 13:23
Björn Tilander på Leksands Sparbank ger råd under börsoro 2019
Björn Tilander, Sparaspecialist, Leksands Sparbank

 

Donald Trump och Kina i bråk om tullar, kommande Brexit-utträde och en del annat har gjort det lite stökigt på börsen den senaste tiden. Sparar man i fonder och aktier kan det vara knepigt att veta hur man ska bete sig. Vi frågade Leksands Sparbanks sparaspecialist Björn Tilander om råd.

Hur ska man tänka nu i orostider? 

- Till att börja med vill jag säga att man alltid ska ha en buffert utöver det man sparar i aktier och fonder, som man kan ta av om man behöver. Annars ska man hålla sig till planen. I orostider ska man absolut inte sluta månadsspara, det är ju då det är läge att köpa lite billigare, säger Björn.

Men när jag ser att värdet på mina aktier och fonder sjunker? 

- Det kan vara psykologiskt jobbigt såklart. Men det är bra om du har möjlighet att vänta ut börsens svängningar utan att behöva röra dina innehav när börsen är lågt värderad. Bra avkastning får man generellt på lång sikt så då gäller det att ha lite is i magen.

Det här med snabba affärer då? 

- Att gå i och ur marknaden i syfte att få högre avkastning bör man låta bli. Dels är det väldigt svårt och dels behövs en god portion tur. Vill man satsa på tur är det bättre att köpa en trisslott, säger Björn med glimten i ögat.

Vad tror du om kursutveckligen framåt? 

- Ja, media tjänar ju på att skrämmas och det gör de gärna och ofta. Men faktum är att bolagen i världen faktiskt tjänat bra med pengar de senaste åren. Något som inte verkar ha slagit igenom helt i kurserna. Så en hel del elände är sannolikt redan medräknat. Dock ser vi helt klart en konjunkturavmattning nu och framöver men exakt hur det påverkar börsen är svårt att förutse - så håll dig till din originalplan.

Och några allmäna tips? 

- Ja, om du arbetar försök sätta av minst 10% av din lön i sparande. Spara först till en buffert för oförutsedda händelser som du har på ett vanligt sparkonto eller lågriskkonto. Fokusera sedan på ditt pensionssparande. Spara varje månad, då köper du fonder och aktier både i nedgång och uppgång. Och sprid innehavet globalt, då får du även skydd mot kronfall.

...

Vi tackar Björn för hjälpen och känner oss redan lite lugnare.

Vill du veta mer?

Om du är orolig, behöver hjälp eller vill komma igång med ditt sparande är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa ☎️ vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer under spara och placera. Där finns enkla guider, tips och mer inspiration. ✨ Lycka till!

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med hög risk kan både minska och öka kraftigt i värde.

Inspiration

Lillemor Kans Straete låter pengarna arbeta i fonder och aktier.

2019-08-26 14:25
Lillemor Kans Straete i byn Sjugare utanför Leksand

Vi är i vackra Sjugare By utanför Leksand och träffar Lillemor Kans Straete. Som många andra kvinnor i sin generation var hon hemma mycket när barnen var små. Dessutom tog hon i perioder hand om sin dementa mor, sin fars firma när han gick bort, samt varit mycket med sin son på sjukhus.

 

- Jag förlorade en del inkomst på det sättet. En typisk kvinnofälla kan man väl säga. Men man tänkte ju inte så mycket på det just då, berättar hon.

 

Lillemors berättelse är vanlig men också inspirerande. Vi har nämligen märkt att hon är en hejare på aktivt sparande och har på så sätt drygat ut kommande pension, fått en extra guldkant på vardagen och en ökad trygghet.

 

Varför är det så få kvinnor som handlar med aktier och fonder, tror du?

- Jag vet inte. Det är väl det här med risken. Och man tror att man måste kunna så mycket, men det är inte så svårt. Visst kan man göra lite missar i början men man lär sig. Istället för att själv arbeta för varje krona så låter man pengarna jobba, det blir så kallade passiva inkomster. Jag vill så gärna inspirera andra att börja! Speciellt de som kanske inte har så mycket pengar.

Men behöver man inte en hög inkomst för att det ska var lönt?

- Nej, jag har ju inte varit någon höginkomsttagare. Jag har arbetat som frisör och undersköterska och nu bor jag själv också så ekonomin hänger ju bara på mig. Det är tiden som gör att pengarna växer, med den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Jag tror inte att folk förstår riktigt hur mycket det gör för slutresultatet.

Hur kommer det sig att du började?

- Mina föräldrar sparade till mig, fast på sparkonto. Men på den tiden var ju räntan högre. Min farbror höll på med aktier och jag blev inspirerad. Han var en vanlig människa som lyckades få ihop en del pengar. När jag fyllde 18 började jag med fonder men riktigt intresserad blev jag efter att ha gått utbildningen Balansekonomi med Charlie Söderberg (känd från bland annat Lyxfällan).

Vad lärde du dig då?

- Framförallt att våga satsa, att inte vara så rädd. Man får ju till exempel ofta höra att man ska ha så lite lån som möjligt. Men ibland kan det ju vara värt att ta lån för att göra en investering som kommer att växa mer än kostnaden för lånet. Till exempel för att köpa lägenhet. I samband med utbildningen blev jag också mer intresserad av aktier.

Vad har du för investeringsstrategi?

- Jag handlar mest aktier och högriskfonder som jag ser har gått bra. Det är ju där pengarna växer snabbast. Baksidan är ju såklart att högriskfonder också rasar mer men de brukar återhämta sig snabbare också. Däremot håller jag koll och om något inte går bra på ett tag så byter jag faktiskt.

Men då förlorar du pengar vid bytet?

- Ja, men jag tycker att det är bättre att hoppa av något som går dåligt och istället flytta pengarna till något som går bra. Då börjar de ju växa igen och man kan ta ikapp det man förlorat och lite till. Sedan är det klart att man inte ska byta för mycket, man ska ju satsa på sådant som man tror på långsiktigt och ha lite is i magen också.

Vad har du för nybörjartips?

- Försök sätta av 10% av din lön varje månad som du investerar för. Då handlar du både dyrt och billigt. Ha stor spridning på dina aktier och fonder, geografiskt och branschmässigt. Och så brukar jag välja sådana som har gått bra de senaste åren. Sedan är ett tips att titta på nätet. Jag är med i några grupper på Facebook där man kan få hjälp av andra, till exempel Tjejer som gillar aktier och hemsidan RikaTillsammans.se är lärorik och Aktiespararna.

Har du några favoritaktier? Fonder?

- Man ska aldrig bli kär i en investering men det är klart att jag har några som har gått bra. Med det sagt inte säkert att de fortsätter så. Men Swedbank Robur Ny Teknik har ökat mycket och småbolagsfonder. I aktier gillar jag Volvo och Skistar är kul. Och Kinnevik tror jag på. Utdelningsaktier är bra också, då kan man leva på utdelningen. Men jag tycker att man ska spana själv.

Kommer du att få en bättre pension nu då?

- Ja, bara i eget pensionsparande har jag nu lika mycket som den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans. Det är en skön trygghet som gör att jag sover bättre om nätterna och kan vara flexiblare i hur mycket jag behöver jobba.

Du är kund i Leksands Sparbank, hur fungerar det?

- Bra! Jag brukar ha kontakt med Kristina Lindbom, vi kommer jättebra överens och hon ser alltid till att bjuda in mig när det är något passande event på banken. Det är kul!

Vi tackar Lillemor för att hon ville ställa upp på en intervju och hoppas att hon inspirerat någon att komma igång med eget sparande.

Vill du att vi hjälper dig är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer här. Där finns enkla guider, tips och mer inspiration. Lycka till!

Riskinformation
Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med hög risk kan både minska och öka kraftigt i värde.

En bra tumregel

Sätt av 10 procent av din lön efter skatt till sparande på lång och kort sikt.

Picto: 10 procent pie

tar du rätt risk

Ta kommandot över ditt sparande genom att välja rätt risknivå som du känner dig bekväm med.

Upptäck ett enklare sätt att välja fonder

Spara i fonder?

Läs mer om de vanligaste sparformerna, vad de innebär, vem de passar och vilka risker de kan innebära.

Kundskydd

Det finns regler (MiFID) som ger dig som sparar och placerar i värdepapper ett starkare kundskydd.

Håll dig uppdaterad!

Swedbank erbjuder kvalificerad aktieanalys på Nordiska börsbolag och ger dig en uppfattning om det ekonomiska läget både här hemma och i övriga världen.

Placera i värdepapper

Nya Värdepapperstjänsten

Här hittar du vanliga frågor och svar om nya Värdepapperstjänsten .

Aktier analyser, artiklar och bloggar

Aktierekommendationer, nyheter om vad som händer på börsen och mycket mer.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.