Hoppa till textinnehållet

Spara och placera för framtiden

Man och barn leksandssdräkt  Leksands Sparbank spara i fonder

Bra att du funderar på ditt sparande. Med ett bra sparande kan du göra roliga saker i vardagen, leva ut dina drömmar och ha det bra senare i livet. Du är också trygg ifall oväntade kostnader skulle dyka upp. Dessutom kan du göra stor påverkan genom att välja hållbara fonder och placeringar.

Börsnedgång: säger experten

Oron över hur Coronaviruset kommer att påverka den globala ekonomin har gjort att världens börser fallit kraftigt den senaste tiden. Många småsparare har hört av sig till oss för att få råd om hur man bör tänka kring sina aktier och fonder just nu. Vår sparaspecialist Björn Tilander delar med sig av sina kunskaper.

Björn Tilander sparaspecialist Leksands Sparbank

Kom igång med ditt sparande

Ring vårt kundcenter i Leksand på 0247-886 00 klockan 9-15 (torsdagar till 18) så hjälper vi dig att komma i gång. Eller logga in i internetbanken och börja spara direkt.

Instruktionsfilm: Så börjar du månadsspara via appen

  • Se över ditt sparande

    Sparar du tillräckligt och har du rätt placeringar i sparandet? Med jämna mellanrum bör du se över detta.

    Se över ditt sparande

Tips och råd

Bilen, bostaden, biffen - och börsen. Starta ett hållbart sparande.

2020-01-07 11:38
Grön natur och Siljan med Björn Tilander sparaspecialist Leksands Sparbank

Tips! Ett nyårslöfte som gynnar planeten och som dessutom görs automatiskt (även om du tappar motivationen): Starta ett hållbart månadssparande. Genom att välja klimatsmartare fonder till ditt sparande och din pension kan du göra stor skillnad. Börsen har nämligen större miljöpåverkan än bilen, biffen och bostaden tillsammans, enligt Världsnaturfonden WWF.

Björn Tilander (bilden), sparaspecialist på Leksands Sparbank, tipsar:

- Vi vet att många har både ökat sparande och ett hållbarare liv som nyårslöfte. Idag finns det flera hållbara alternativ på marknaden och det går ganska enkelt att söka efter fonder med en sådan profil.

Vad innebär det att fonden är hållbar? 

- Dels kan det vara att fonden väljer bort bolag som till exempel har koppling till vapen, alkohol, tobak, spel, pornografi eller fossila bränslen. Men det kan också vara så att fonden aktivt placerar i bolag som är i framkant när det gäller hållbarhetsarbete, eller vars hela affärsidé bidrar till att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Det finns också fonder som förvaltas ideellt och istället skänker ett par procent till välgörande ändamål.

Hur väljer jag hållbara fonder rent praktiskt då? 

- Om du är kund i Leksands Sparbank kan du logga in i Internetbanken och läsa mer under spara/placera – hållbarhet i fonder. Du kan också gå till fondlistan där du kan kryssa i ”fonder med särskilda hållbarhetskriterier”. Kryssa ur Robur så får du hållbara fonder från många olika fondbolag.

Vad finns det för mätverktyg för hållbarhet i fonder? 

- Den mest kända är nog Morningstars hållbarhetsrating, där fonderna betygssätts med 1-5 globar (inte att förväxla med Morningstars stjärnor som mäter hur fonden har presterat). Men det finns också fonder med Svanenmärkning till exempel.

Men en hållbar fond kan ju ha bara 3 glober av Morningstar. Vad beror det på? 

- Ja, det beror lite på hur man mäter. Det kan bero på att fonden till exempel investerar i bolag som arbetar mot att lösa FN:s globala mål. Den kanske innehåller ett företag som säljer vattenreningsverk till små byar i utvecklingsländer, men företaget har en del kvar att göra på sitt eget hållbarhetsarbete. Hållbarhetsarbete omfattar ju inte bara miljö utan även andra aspekter ska uppfyllas, berättar Björn.

Ja, och ibland är det tvärtom. Stora bolag som kanske har en sämre affärsidé hållbarhetsmässigt kan ändå anses hållbara? 

- Ja, Carlsberg till exempel är ju duktiga på hållbarhetsarbete men öl kommer nog inte att lösa FN:s globala mål. Det är inte helt lätt att sätta sig in i alla aspekter men filtrerar du på hållbara fonder så har du i alla fall fått med någon hållbarhetsaspekt. Sedan får man läsa på lite också.

Kommer jag att tjäna pengar på hållbara fonder då? 

- Ingen vet med säkerhet hur börsen kommer att utvecklas. Men fonder med hållbarhetsprofil har ju samma mål och krav som andra fonder att ge bra avkastning. Dessutom kan man ju ana att det kommer att bli svårare för bolag som inte arbetar på ett hållbart sätt att fortsätta vara lönsamma på lång sikt.

Kan jag mäta vad just mina pengar gör för skillnad? 

- Nja, det är inte helt överskådligt, men en fond som gjort en kul grej är Roburs Global Impact (en fond som bara inkluderar företag som arbetar mot att uppfylla de globala målen). De har en räknesnurra där du kan skriva in hur mycket du vill spara per månad eller som engångsinsättning, och sedan räknar den fram exempelvis hur många liter vatten som kommer att renas och hur många ton material som återanvänds tack vare just ditt sparande.

Har du några tips på hållbara fonder? 

- Det är svårt att tipsa såhär eftersom behov och önskemål om risk kontra möjlig avkastning skiljer från person till person. Istället tycker jag att man ska läsa på. Men ett råd är ju att välja fonder som har presterat bra historiskt och som du tror på långsiktigt. Du bör också sprida risken på flera olika fonder samt spara med lång horisont. Och försök sätta av ca 10% av din nettolön varje månad, avslutar Björn.

----

Här kan du läsa mer om hållbart sparande: www.leksandssparbank.se/hallbart-sparande

Och här hittar du snurran till fonden Robur Global Impact som Björn nämner: www.leksandssparbank.se/global-impact

Har du frågor kring sparande är du varmt välkommen till något av våra kontor. Det går också bra att ringa vårt kundcenter i Leksand på 0247-886 00 eller skicka ett meddelande till oss på Facebook så hjälper vi dig.

 

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.

Inspiration

Lillemor Kans Straete låter pengarna arbeta i fonder och aktier.

2019-08-26 14:25
Lillemor Kans Straete i byn Sjugare utanför Leksand

Vi är i vackra Sjugare By utanför Leksand och träffar Lillemor Kans Straete. Som många andra kvinnor i sin generation var hon hemma mycket när barnen var små. Dessutom tog hon i perioder hand om sin dementa mor, sin fars firma när han gick bort, samt varit mycket med sin son på sjukhus.

 

- Jag förlorade en del inkomst på det sättet. En typisk kvinnofälla kan man väl säga. Men man tänkte ju inte så mycket på det just då, berättar hon.

 

Lillemors berättelse är vanlig men också inspirerande. Vi har nämligen märkt att hon är en hejare på aktivt sparande och har på så sätt drygat ut kommande pension, fått en extra guldkant på vardagen och en ökad trygghet.

 

Varför är det så få kvinnor som handlar med aktier och fonder, tror du?

- Jag vet inte. Det är väl det här med risken. Och man tror att man måste kunna så mycket, men det är inte så svårt. Visst kan man göra lite missar i början men man lär sig. Istället för att själv arbeta för varje krona så låter man pengarna jobba, det blir så kallade passiva inkomster. Jag vill så gärna inspirera andra att börja! Speciellt de som kanske inte har så mycket pengar.

Men behöver man inte en hög inkomst för att det ska var lönt?

- Nej, jag har ju inte varit någon höginkomsttagare. Jag har arbetat som frisör och undersköterska och nu bor jag själv också så ekonomin hänger ju bara på mig. Det är tiden som gör att pengarna växer, med den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Jag tror inte att folk förstår riktigt hur mycket det gör för slutresultatet.

Hur kommer det sig att du började?

- Mina föräldrar sparade till mig, fast på sparkonto. Men på den tiden var ju räntan högre. Min farbror höll på med aktier och jag blev inspirerad. Han var en vanlig människa som lyckades få ihop en del pengar. När jag fyllde 18 började jag med fonder men riktigt intresserad blev jag efter att ha gått utbildningen Balansekonomi med Charlie Söderberg (känd från bland annat Lyxfällan).

Vad lärde du dig då?

- Framförallt att våga satsa, att inte vara så rädd. Man får ju till exempel ofta höra att man ska ha så lite lån som möjligt. Men ibland kan det ju vara värt att ta lån för att göra en investering som kommer att växa mer än kostnaden för lånet. Till exempel för att köpa lägenhet. I samband med utbildningen blev jag också mer intresserad av aktier.

Vad har du för investeringsstrategi?

- Jag handlar mest aktier och högriskfonder som jag ser har gått bra. Det är ju där pengarna växer snabbast. Baksidan är ju såklart att högriskfonder också rasar mer men de brukar återhämta sig snabbare också. Däremot håller jag koll och om något inte går bra på ett tag så byter jag faktiskt.

Men då förlorar du pengar vid bytet?

- Ja, men jag tycker att det är bättre att hoppa av något som går dåligt och istället flytta pengarna till något som går bra. Då börjar de ju växa igen och man kan ta ikapp det man förlorat och lite till. Sedan är det klart att man inte ska byta för mycket, man ska ju satsa på sådant som man tror på långsiktigt och ha lite is i magen också.

Vad har du för nybörjartips?

- Försök sätta av 10% av din lön varje månad som du investerar för. Då handlar du både dyrt och billigt. Ha stor spridning på dina aktier och fonder, geografiskt och branschmässigt. Och så brukar jag välja sådana som har gått bra de senaste åren. Sedan är ett tips att titta på nätet. Jag är med i några grupper på Facebook där man kan få hjälp av andra, till exempel Tjejer som gillar aktier och hemsidan RikaTillsammans.se är lärorik och Aktiespararna.

Har du några favoritaktier? Fonder?

- Man ska aldrig bli kär i en investering men det är klart att jag har några som har gått bra. Med det sagt inte säkert att de fortsätter så. Men Swedbank Robur Ny Teknik har ökat mycket och småbolagsfonder. I aktier gillar jag Volvo och Skistar är kul. Och Kinnevik tror jag på. Utdelningsaktier är bra också, då kan man leva på utdelningen. Men jag tycker att man ska spana själv.

Kommer du att få en bättre pension nu då?

- Ja, bara i eget pensionsparande har jag nu lika mycket som den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans. Det är en skön trygghet som gör att jag sover bättre om nätterna och kan vara flexiblare i hur mycket jag behöver jobba.

Du är kund i Leksands Sparbank, hur fungerar det?

- Bra! Jag brukar ha kontakt med Kristina Lindbom, vi kommer jättebra överens och hon ser alltid till att bjuda in mig när det är något passande event på banken. Det är kul!

Vi tackar Lillemor för att hon ville ställa upp på en intervju och hoppas att hon inspirerat någon att komma igång med eget sparande.

Vill du att vi hjälper dig är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer här. Där finns enkla guider, tips och mer inspiration. Lycka till!

Riskinformation
Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med hög risk kan både minska och öka kraftigt i värde.

En bra tumregel

Sätt av 10 procent av din lön efter skatt till sparande på lång och kort sikt.

Picto: 10 procent pie

tar du rätt risk

Ta kommandot över ditt sparande genom att välja rätt risknivå som du känner dig bekväm med.

Upptäck ett enklare sätt att välja fonder

Spara i fonder?

Läs mer om de vanligaste sparformerna, vad de innebär, vem de passar och vilka risker de kan innebära.

Kundskydd

Det finns regler (MiFID) som ger dig som sparar och placerar i värdepapper ett starkare kundskydd.

Bli en framgångsrik sparare med inspiration från Aktiellt

Håll dig uppdaterad!

Här hittar du kvalificerad aktieanalys på Nordiska börsbolag som ger dig en uppfattning om det ekonomiska läget både här hemma och i övriga världen.

Placera i värdepapper

Nya Värdepapperstjänsten

Här hittar du vanliga frågor och svar om nya Värdepapperstjänsten .

Håll koll med Aktiellt!

Aktiellt är vår sajt om sparande och placeringar. Här hittar du analyser och inspiration för aktier, fonder och pension. Ett enkelt sätt att hålla koll är att prenumerera på veckomejlet.

Håll dig uppdaterad!

Swedbank erbjuder kvalificerad aktieanalys på Nordiska börsbolag och ger dig en uppfattning om det ekonomiska läget både här hemma och i övriga världen.

Informationen på denna sida är framställd av Swedbank för allmän distribution. Sidan är framställd i informationssyfte och innehåller allmän information om produkterbjudanden från Swedbank och Sparbankerna och ska betraktas som marknadsföring. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Swedbank påminner om att investeringar på kapitalmarknaden är förenade med ekonomiska risker och du ansvarar själv för dessa risker.