Varför är det så få kvinnor som handlar med aktier och fonder, tror du?
- Jag vet inte. Det är väl det här med risken. Och man tror att man måste kunna så mycket, men det är inte så svårt. Visst kan man göra lite missar i början men man lär sig. Istället för att själv arbeta för varje krona så låter man pengarna jobba, det blir så kallade passiva inkomster. Jag vill så gärna inspirera andra att börja! Speciellt de som kanske inte har så mycket pengar.
Men behöver man inte en hög inkomst för att det ska var lönt?
- Nej, jag har ju inte varit någon höginkomsttagare. Jag har arbetat som frisör och undersköterska och nu bor jag själv också så ekonomin hänger ju bara på mig. Det är tiden som gör att pengarna växer, med den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Jag tror inte att folk förstår riktigt hur mycket det gör för slutresultatet.
Hur kommer det sig att du började?
- Mina föräldrar sparade till mig, fast på sparkonto. Men på den tiden var ju räntan högre. Min farbror höll på med aktier och jag blev inspirerad. Han var en vanlig människa som lyckades få ihop en del pengar. När jag fyllde 18 började jag med fonder men riktigt intresserad blev jag efter att ha gått utbildningen Balansekonomi med Charlie Söderberg (känd från bland annat Lyxfällan).
Vad lärde du dig då?
- Framförallt att våga satsa, att inte vara så rädd. Man får ju till exempel ofta höra att man ska ha så lite lån som möjligt. Men ibland kan det ju vara värt att ta lån för att göra en investering som kommer att växa mer än kostnaden för lånet. Till exempel för att köpa lägenhet. I samband med utbildningen blev jag också mer intresserad av aktier.
Vad har du för investeringsstrategi?
- Jag handlar mest aktier och högriskfonder som jag ser har gått bra. Det är ju där pengarna växer snabbast. Baksidan är ju såklart att högriskfonder också rasar mer men de brukar återhämta sig snabbare också. Däremot håller jag koll och om något inte går bra på ett tag så byter jag faktiskt.
Men då förlorar du pengar vid bytet?
- Ja, men jag tycker att det är bättre att hoppa av något som går dåligt och istället flytta pengarna till något som går bra. Då börjar de ju växa igen och man kan ta ikapp det man förlorat och lite till. Sedan är det klart att man inte ska byta för mycket, man ska ju satsa på sådant som man tror på långsiktigt och ha lite is i magen också.
Vad har du för nybörjartips?
- Försök sätta av 10% av din lön varje månad som du investerar för. Då handlar du både dyrt och billigt. Ha stor spridning på dina aktier och fonder, geografiskt och branschmässigt. Och så brukar jag välja sådana som har gått bra de senaste åren. Sedan är ett tips att titta på nätet. Jag är med i några grupper på Facebook där man kan få hjälp av andra, till exempel Tjejer som gillar aktier och hemsidan RikaTillsammans.se är lärorik och Aktiespararna.
Har du några favoritaktier? Fonder?
- Man ska aldrig bli kär i en investering men det är klart att jag har några som har gått bra. Med det sagt inte säkert att de fortsätter så. Men Swedbank Robur Ny Teknik har ökat mycket och småbolagsfonder. I aktier gillar jag Volvo och Skistar är kul. Och Kinnevik tror jag på. Utdelningsaktier är bra också, då kan man leva på utdelningen. Men jag tycker att man ska spana själv.
Kommer du att få en bättre pension nu då?
- Ja, bara i eget pensionsparande har jag nu lika mycket som den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans. Det är en skön trygghet som gör att jag sover bättre om nätterna och kan vara flexiblare i hur mycket jag behöver jobba.
Du är kund i Leksands Sparbank, hur fungerar det?
- Bra! Jag brukar ha kontakt med Kristina Lindbom, vi kommer jättebra överens och hon ser alltid till att bjuda in mig när det är något passande event på banken. Det är kul!
Vi tackar Lillemor för att hon ville ställa upp på en intervju och hoppas att hon inspirerat någon att komma igång med eget sparande.
Vill du att vi hjälper dig är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer här. Där finns enkla guider, tips och mer inspiration. Lycka till!