Hoppa till textinnehållet

Hållbarhet

Röda stugor och grönt gräs i Dalarna

Leksands Sparbank verkar för en hållbar och levande Siljansbygd. Som en fristående sparbank utan aktieägare delas vår vinst tillbaka till bygden, dessutom stöttar vi över 60 ideella föreningar. För oss är hållbarhetsarbetet av största vikt och vi arbetar aktivt med frågor kring miljö, men även social och ekonomisk hållbarhet. 

Vårt hållbarhetsarbete - några exempel

Miljö och klimat

Laddstolpar till el- och hybridbilar

På parkeringen på baksidan av vårt kontor i Leksand finns numera ett antal laddstolpar, där vem som helst med el- eller hybridbil är välkommen att ladda sitt fordon - utan kostnad såklart. Dessutom är de flesta av bankens egna personalbilar laddningsbara. 

Resor

I vår resepolicy uppmuntrar vi till att minimera vårt resande, till exempel genom att förlägga möten till Skype. I de fall vi behöver resa väljer vi i första hand mer miljövänliga alternativ, såsom tåg eller elbil. De resor som ändå görs med bränslebil eller flyg klimatkompenseras.

Klimatkompenserar tjänsteresor

Från och med 1 januari 2020 klimatkompenserar Leksands Sparbank tjänsteresor som görs med bil eller flyg - genom UF-företaget www.offsetuf.se. För detta betalar vi en avgift som investeras i certifierade, klimatkompenserande åtgärder, såsom trädplantering, biomassa och solceller, via South Pole’s klimatprojekt.

 

Offset UF vann nyligen pris för bästa UF-företag i Leksand 2020 och Årets affärsidé Dalarna på Stjärngalan. Vi tycker att deras idé är perfekt i tiden och vill gärna vara med.

Social hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet

Hållbarhet för våra kunder

Mer om vårt hållbarhetsarbete