Hoppa till textinnehållet

Hållbarhet

Röda stugor och grönt gräs i Dalarna

Leksands Sparbank verkar för en hållbar och levande Siljansbygd. Som en fristående sparbank utan aktieägare delas vår vinst tillbaka till bygden, dessutom stöttar vi över 60 ideella föreningar. För oss är hållbarhetsarbetet av största vikt och vi arbetar aktivt med frågor kring miljö, men även social och ekonomisk hållbarhet. 

Vårt hållbarhetsarbete - några exempel

Miljö och klimat

Solpaneler taket

För att minska vårt klimatavtryck har vi på huvudkontoret i Leksand installerat solpaneler på taket. Panelerna installerades i samband med vår ombyggnation 2016, av det Djurmo-baserade företaget Svesol.

Laddstolpar till el- och hybridbilar

På parkeringen på baksidan av vårt kontor i Leksand finns numera ett antal laddstolpar, där vem som helst med el- eller hybridbil är välkommen att ladda sitt fordon - utan kostnad såklart. Dessutom är de flesta av bankens egna personalbilar laddningsbara. 

Resor

I vår resepolicy uppmuntrar vi till att minimera vårt resande, till exempel genom att förlägga möten till Skype. I de fall vi behöver resa väljer vi i första hand mer miljövänliga alternativ, såsom tåg eller elbil. De resor som ändå görs med bränslebil eller flyg klimatkompenseras.

Klimatkompenserar tjänsteresor

Från och med 1 januari 2020 klimatkompenserar Leksands Sparbank tjänsteresor som görs med bil eller flyg - genom UF-företaget www.offsetuf.se. För detta betalar vi en avgift som investeras i certifierade, klimatkompenserande åtgärder, såsom trädplantering, biomassa och solceller, via South Pole’s klimatprojekt.

 

Offset UF vann nyligen pris för bästa UF-företag i Leksand 2020 och Årets affärsidé Dalarna på Stjärngalan. Vi tycker att deras idé är perfekt i tiden och vill gärna vara med.

Social hållbarhet

Gratis digitala utbildningar

Vi vet att många tycker att det är svårt att hänga med i den digitala utvecklingen. Därför erbjuder vi återkommande digitala träffar på våra kontor i Leksand och Rättvik där vi går igenom och lär ut hur man skaffar och hanterar till exempel Mobilt BankID, Swish, Internetbanken, säkerhet, och Apple Pay. Givetvis kostnadsfritt och för alla - man behöver inte vara kund i banken. 

Att lära unga ekonomi

Vi vill inspirera barn och ungdomar till att ta kontroll över sin ekonomi och påverka sin framtid. Ett exempel är initiativet Ung Ekonomi där vi erbjuder föreläsningar i skolorna. Vi är också delaktiga genom sponsring och rådgivning inom Ung Företagsamhet till elever i Rättvik och Leksand. 

Ekonomisk hållbarhet

Vi har inga ägare

Leksands Sparbank har inga ägare och därmed inte heller några aktieägare. Istället delas vår vinst ut till olika utvecklingsprojekt i Siljansbygden. 

Viktigt att förstå privat- och samhällsekonomi

Vi analyserar sånt som påverkar hushållens ekonomi för att hjälpa hushållen att förstå sin privatekonomi och få kunskap om hur de kan påverka den.

Hållbarhet för våra kunder

Spara hållbart - en viktig insats för vår planet

Genom att välja klimatsmartare fonder till ditt sparande och din pension kan du göra stor skillnad. Börsen har nämligen större miljöpåverkan än bilen, biffen och bostaden tillsammans, enligt Världsnaturfonden WWF. 

Grön natur, Siljan och timmerstugor

Mer om vårt hållbarhetsarbete

Säg hej till Lovisa

Genom den ideella organisationen Sustainergies har vi just nu studenten Lovisa Westgärds projektanställd för att göra en nulägesanalys av Leksands Sparbanks hållbarhetsarbete samt en strategi framåt för vad som kan utvecklas.

 

Fokus kommer att ligga på att integrera FNs 17 globala hållbarhetsmål i vår verksamhet. Målet är att både vi och våra kunder ska bli mer hållbara. 

Lovisa Westgärds hållbarhetscoach på Leksands Sparbank genom Sustainergies

Hållbarhet för Leksands Sparbank

Vi är övertygade om att ökad hållbarhet i affären ger våra kunder ett ökat mervärde och att vi bygger en mer hållbar affärsverksamhet tillsammans. Vi vill ta en mer aktiv roll för ett stabilare klimat, både själva och genom att hjälpa våra kunder.