Visir Bio: Nostalgi, filmglädje och nya möjligheter

Visir Bio i Leksand är en plats där filmnostalgi numera möter ny teknik. Därmed tar även föreningen nästa steg i utvecklingen, tack vare stöd från Leksands Sparbanks Insatser för bygden. Vi hälsade på bion som vill vara en mötesplats för alla. 

I den anrika biografen från 1956 är det mesta bevarat i original. I entrén sprakar brasan i den öppna spisen när det är visningsdags, kiosken andas retro med sin klassiska Cloetta-skylt och även utbudet är noggrant utvalt för att passa den tidstypiska atmosfären. I salongen finns 302 platser och bio är såklart hjärtat i verksamheten, men nu finns stora planer på att bredda utbudet.

Ny teknik öppnar nya dörrar

Tack vare bidrag från Leksands Sparbanks Insatser för bygden har Visir Bio kunnat investera i teknik som skapar helt nya möjligheter för lokalen.

"Nu är det bara att plugga in sin laptop och visa sin presentation direkt på bioduken. Allt går via filmprojektorn och ljudet följer med. Det är en väldigt fin och intim miljö här, så nu hoppas vi kunna locka både företag och föreningar som vill ha möten och evenemang hos oss”, säger Björn Larsson, verksamhetsledare och ordförande i Visir Bio som idag har sällskap i salongen av föreningskollegorna Oskar Fastén och Maria Hjolman.

Förutom filmer och presentationer är det också möjligt att spela tv-spel på bioduken, vilket bäddar för både barnkalas och liknande festliga tillställningar. Dessutom har konserter anordnats i salongen och föreningen drömmer om att inreda en filmverkstad för unga på våningen ovanför bion.

Den lokala biografen Visir Bio i Leksand, som drivs av ideella engagerade.
Björn Larsson är verksamhetsledare för Visir Bio i Leksand.

Eldsjälarna som håller bion vid liv

Bakom Visir Bio står ett 40-tal ideella eldsjälar som ser till att biografen inte bara finns kvar – utan även utvecklas. Varje visning kräver fyra till fem personer som sköter allt från kiosken till maskinrummet.

"Det känns som en fest varje gång man jobbar. Det är så kul att se publikens reaktioner när de kommer hit och får uppleva en gammeldags bio. Extra roligt är det på våra söndagsmatinéer med familjefilm, där vi fortfarande river fysiska biljetter i entrén, kanske de första biljetterna barnen någonsin ser."

Bland de mest populära filmerna finns varma, svenska filmer som "Den sista resan" av Filip och Fredrik eller Glada Hudik-teaterns "Det kunde varit vi". Men de allra största succéerna har varit de lokala nostalgifilmerna, såsom fäbodfilmer och dokumentären om Dalälven, som dragit fulla hus.

"Lokala filmer går bäst. Vi samarbetar med Kulturhuset som har en riktig skatt i sina arkiv, så där ser vi många möjligheter framöver. Sen är det inte själva filmen i sig som är viktigast, det är publiken. Det gäller att följa med och erbjuda ett utbud som lockar dem hit."

Framtidstro och fortsatt utveckling

Att driva en biograf handlar om mer än bara filmvisningar och ekonomin är en ständig utmaning. Tack vare stödet från Leksands Sparbank har Visir Bio kunnat öppna dörren för nya intäktsmöjligheter och en bredare användning av lokalerna.

"Vi vill att bion ska göra nytta i Leksand och leva vidare. Vi jobbar efter mottot att bion är för alla, och målet är att den ska öppna upp för ännu fler. Det finns inga begränsningar – jag ser ljust på framtiden”, avslutar Björn.

Den lokala biografen Visir Bio i Leksand, som drivs av ideella engagerade.
Den lokala biografen Visir Bio i Leksand, som drivs av ideella engagerade.
Oskar Fastén och Maria Hjolman.
Den lokala biografen Visir Bio i Leksand, som drivs av ideella engagerade.
Den lokala biografen Visir Bio i Leksand, som drivs av ideella engagerade.