Hoppa till huvudinnehåll
bild på kvinna i leksandsdräkt som håller i en hjärtstartare

Vi hjärtsäkrar Siljansbygden

En hjärtstartare kan göra skillnaden mellan liv och död. Därför ser vi till att hjärtsäkra Siljansbygden, så att det finns fler hjärtstartare där ute. Här kan föreningar ansöka om att sätta upp en hjärtstartare på sin hemmaplan – och förhoppningsvis rädda liv.

Varje år drabbas ungefär 5 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, men bara cirka 10 procent av de drabbade överlever. Forskning visar att ju snabbare personer får hjärt-lungräddning, desto större är chansen att överleva. För varje minut som går minskar chansen att överleva med 10 procent.*

Vi har under många år delat ut ett flertal hjärtstartare till verksamheter i bygden. Under de senaste åren har vi märkt att allt fler ansöker om medel för att köpa in hjärtstartare till sin förening. Där föddes projektet "Vi hjärtsäkrar Siljansbygden". Det är vårt sätt att uppmuntra och stötta den här viljan att kunna rädda liv. 

* Källa: Svenska rådet för hjärt- lungräddning, https://www.hlr.nu/fakta-riktlinjer/

Ansök om hjärtstartare

Föreningar och organisationer i Leksands Sparbanks verksamhetsområde kan ansöka om en hjärtstartare via initiativet Hjärtsäkra Siljansbygden. Föreningar som tilldelas hjärtstartare får också en HLR-utbildning för max 20 personer. Utbildningen ges av Civilförsvarsförbundet. 

Hösten 2023 är ansökan öppen 1 maj–30 oktober.

Håkan Grudd, ordförande i Sollerö Hembygdsförening, med värmeskåpet till den nya hjärtstartaren.

Hjärtstartaren på plats på Sollerön – alltid tillgänglig

Nu är den nya hjärtstartaren på plats vid Sollerö Hembygdsgård och redo att rädda liv. Inom kort har den också fått flytta in i sitt väder- och vintersäkrade värmeskåp som gör att den finns tillgänglig dygnet runt, hela året. Därmed är den alltid redo att användas om olyckan skulle vara framme.

Femton nya hjärtstartare inför sommaren

Lagom till midsommar förses bygden med femton nya hjärtstartare. Representanter från de mottagande föreningarna var på plats vid bankens kontor för att hämta hjärtstartarna.

Utdelade hjärtstartare