Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Rättviks Glass: Glassentreprenör med stora ambitioner

Henryk Nouvel, grundare av Rättviks Glass, är ständigt aktuell med nya glassmaker eller nya glasskiosker runtom i Sverige. Nu är han än mer aktuell, efter att han utsetts till Årets företagare i Rättvik 2023. I motiveringen stod bland annat att han ”tagit glassmakandet och sitt företagande till en helt ny nivå.” 

Det är en glad, stolt och smått omtumlad glassentreprenör som svarar på den klassiska frågan ”Hur känns det?” dagen efter prisutdelningen.

– Jag har nog inte tagit in det än. Jag är förstås jätteglad, men inte riktigt greppat det. Det första jag tänkte var "Jag? Varför jag?" Men det är kul jätteroligt att andra tycker att jag och vi gör ett bra jobb. Men det gäller att ha driv och sen bara driva på, driva på och fortsätta driva på. Vi nöter, är envisa och ger inte upp.

Nya glassiosker och mest populära glassmakerna

Nog fortsätter han och Rättviks Glass att driva på. Sedan starten 2002 har företaget vuxit rejält. Idag levererar de glass till uppemot 170 återförsäljare som sedan ser till att glassugna över hela landet kan hugga in på någon av deras många olika smaker. Dessutom har de ett antal egna glasskiosker, inte bara på hemmaplan i Rättvik, utan även på platser som Borlänge, Bollnäs och Stockholm. Och deras glass går hem.

– Vi har fått ett väldigt bra mottagande. Sen är glass ingenting som går som en raket från dag ett. Folk måste hitta till oss, fastna för produkten och sen komma tillbaka. Vi jobbar mycket med kunder som är återkommande. Vi försöker bygga en till två nya kiosker per år och vi vill förstås vara där folk är glassugna. Fast det vet man aldrig innan.

Sen var det då frågan som han har fått tusen och åter tusen gånger – vilken smak är egentligen mest populär?

– Vanilj, choklad, saltlakrits, melon och ägglikör är våra storsäljare. Resten av smakerna ligger väldigt jämnt, men de här fem sticker ut lite extra. Jag själv gillar vår Kaffe Latte-glass och en ny favorit är Pina Colada, som kommer i år. Det är en ananas- och kokosglas med en brytning av rom, precis som en sommardrink.

Alltid kvar i Rättvik

Även om de expanderar och levererar till hela Sverige kommer produktionen alltid att finnas kvar i Rättvik.

– Vi har inga planer på att flytta. Det heter Rättviksglass, då ska det ligga i Rättvik. Vi startade här och det är här jag vill att vi ska finnas kvar. På sikt hoppas vi kunna bygga oss en större produktionsanläggning för att kunna möta efterfrågan. Nu måste vi bromsa lite under högsäsong, för att vi inte har kapacitet att leverera till alla som vill ha våra produkter. Så målet är att försöka öka tillverkningen och kapaciteten, men behålla den goda kvaliteten vi jobbat med i 21 år. Vi ska ha glass av hög kvalitet till ett vettigt pris som alla har råd med, det har vi som ett kärnvärde, avslutar Henryk.

Priset för "Årets företagare" i Rättvik delas ut av Företagarna Rättvik. Under kvällen delades det även ut pris till ”Årets nyföretagare” Åsa Hansson och Lars Bergsten som driver Diversearbetaren samt ”Årets designer” Kerstin Landström. 

Henryk Nouvel, grundare av Rättviks Glass är "Årets företagare" i Rättvik 2023.
Henryk Nouvel, grundare av Rättviks Glass är "Årets företagare" i Rättvik 2023.